diumenge, 14 d’agost del 2022

ALS BOUS NO HI VA LA GENT

 ALS BOUS NO HI VA LA GENT

Santi Albiol
Amics, estic trist, cada cop estic més convençut que la festa que tant hem defensat, està acabada, sí el que sentiu, està ferida de mort, haurem de donar la guerra per perduda i per tant els haurem de donar la raó a totes aquelles plataformes anti-taurines, ho han aconseguit, els defensors de la festa dels bous a les Terres de l'Ebre ens hem rendit i en bona mesura degut a la poca presència de públic i aficionats a les places o als carrers on es realitzen aquests actes. 

Sobretot les modalitats del bou capllaçat i bou embolat han estat les que han sofert més aquesta poca afluència d'aficionats i públic en general i precisament passa amb les dues modalitats més perseguides per les entitats que volen acabar a tota costa amb l'ambit cultural que més arrelat estava al nostre territori.

bou capllaçat nocturn 
Godall 2022

En aquesta imatge podem comprovar la poca participació que va tenir aquest bou, tot i que era la primera vegada que aquest poble organitzava un bou capllaçat nocturn pels seus carrers. Per a que us feu una idea, us compartiré unes xifres: Godall té una població de 500 habitants aproximadament i durant la realització d'aquest bou, entre gent a la corda, és a dir, gent que activament hi participava i gent que va anar a veure la sortida del bou hi havien tirant per baix unes 300 persones escampades per tot el recorregut, per tant, podem dir i afirmar que va ser un fracàs.

Sortida Bou Capllaçat Amposta 2022
Un altre exemple d'aquesta davallada de participació i de reafirmació que la festa dels bous està acabada, és la escassa presència de públic a la sortida del primer bou capllaçat de les festes d'Amposta d'aquest 2022, un any que els taurins vam vendre com de recuperació i de tornada a la normalitat. Nosaltres mateixos, quan diem això ja veiem que res tornaria a ser normal, perquè la pandèmia per una banda i les plataformes com "Prou Correbous, AnimaNaturalis, Pacma, o personatges tan populars com la omnipotent Aïda Gascón, o la excel.lentíssima i patriòtica Pilar Rahola, o un artista de la talla d'en Peyu, entre d'altres, que constantment es coronen amb els seus discursos "de merda" per utilitzar una expressió que ells mateixos en fan ús, i que a la postre els ha valgut, ja que han fet una feina extraordonària i han aconseguit els seus fins, han aconseguit que  milers de persones, una xifra desastrosa, hagin sortit al carrer a veure la sortida del bou pels carrers d'Amposta, fet que mostra que aquesta festa està desapareixent de la capital del Montsià. Però si amb una imatge no n'hi ha prou per comprovar la escasa participació d'aficionats, també podeu observar aquest video i fins i tot encara podrem trobar algun mitja públic català que tregui amb "prime time", la noticia amb equanimitat i professionalitat, de ser així, seria el primer cop que sortiria per la tele la realitat de la festa, és a dir, la societat catalana veuria amb els seus propis ulls que als bous no hi va ningú.

Foto de la plaça de bous
 de Masdenverge buida (2022)
Això només han estat un parell d'exemples, però n'hi molts altres, com és el cas de Masdenverge, on el dia de la Penya Che Bou, en anys anteriors hi havia una massificació de persones que anaven a disfrutar de les desencaixonades d'aquesta penya. En canvi, aquest any, la plaça pràcticament estava buida. Enrera quedaven aquelles imatges d'una plaça de bous com la de Masdenverge plena fins la bandera, on no hi cabia ni una agulla. En canvi l'any 2022, l'esperat any de la reactivació de les festes amb bous, la trista imatge que tenim de la plaça de Masdenverge és aquesta. Grades, carretes i fileres practicament buides, sense públic. 

Aquesta és sens dubte, la pitjor imatge que es pot donar al món de la festa dels bous. Sincerament sóc del parer, que els partits polítics del Parlament de Catalunya, hauríen de fer cas a les exigències dels detractors de la festa i prohibir-la, ja que no hi ha cap argument que avali que aquestes modalitats desperten cap tipus d'interés amb la gent del territori. No es pot aguantar per enlloc que una festa com la dels bous, deixi al territori ebrenc la petita quantitat econòmica de 5 milions d'euros.
Per tant, veure places de bous fins a la bandera o carrers plens de gom a gom, com a mostra de debilitat d'aquesta festa, s'ha vist i s'està veient per tots els pobles on aquesta modalitat cultural està arrelada, poblacions com Sant Jaume d'Enveja, l'Aldea, Alcanar, Santa Bàrbara, l'Ampolla, Camarles, Mas de Barberans, Els Valentins, entre d'altres, han tingut una afluència com feia anys que no havien vist, fet que demostra un cop més que cada cop sóm més concients que els bous no desperten cap interés en aquests pobles, quin paradigma més extrany. 

Aquesta és l'autèntica realitat de la festa dels bous a les Terres de l'Ebre, places plenes, carrers abarrotats, petits jugant amb carretons, joves i grans disfrutant dels berenars als palcos, carretes i bastides, bars i restaurants plens, música de bandes i de xarangues sonant per tots els racons, en definitiva, una festa que té tots els ingredients per estar sentenciada i abocada a la desaparició.

Així és amics, amb tristesa i llàgrimes als ulls afirmo que ALS BOUS NO HI VA NINGÚ!!!










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada