dimarts, 27 d’abril del 2021

Activitats culturals Sí? o activitats culturals No?

 Opinió:

Santi Albiol

Estem a punt de començar el mes de maig i per segon any consecutiu la temporada taurina a les nostres terres no s’ha iniciat. Si bé es cert, que l’any 2020 teníem un escenari diferent, on predominava la incertesa, la por a lo desconegut...i si a tot això, hi afegim un cop més, els pals sobre les rodes al món de la cultura però en general a l’àmbit dels bous, ja tenim tots els ingredients per eradicar un cop més les festes taurines al nostre país. I perquè ho dic això? doncs molt senzill, al juliol del 2020 el Procicat va publicar una guia per tal que la cultura pogués reiniciar la seva activitat tenint en compte tot un conjunt de mesures que ajudessin a no propagar la pandèmia de la COVID-19, però ves per on, de tots els àmbits de la cultura l’únic que queda exclòs i prohibit de poder reiniciar-se va ser la dels bous.

Final torneig Conde Godó 2021
Ara bé, i només per posar uns exemples, quina diferència hi ha entre poder disfrutar d’una tarda de bous a la plaça a poder assistir a la final del torneig Conde Godó de Barcelona? Aquesta l’he posat fàcil ehhhh!!!! (Sembla que el Procitat ho té clar)
O quina diferència hi ha entre participar d’un acte amb bous dintre d’un recinte tancat, sense aglomeracions 
Sant Jordi 2021 Barcelona
a passejar-se sense mantenir les distàncies de seguretat pertinents pels carrers i places de Catalunya el dia de Sant Jordi? Aquesta crec que també és molt fàcil de contestar, no trobeu? Que cadascú extragui les seves pròpies conclusions, però sobretot sigueu objectius. (Potser també hauria de ser-ne d'objectiu el Procicat)

Sóc conscient que era molt complicat poder celebrar actes taurins l’any passat, però no per aquest motiu s’havia de prohibir la seva celebració. A cas els organitzadors de les festes amb bous no són el suficientment coherents de no programar-los donada la situació d’emergència sanitària que vivíem? Però clar més valia prohibir-los no fos el cas que als “xiflats” de les Terres de l’Ebre” els pegués per fer bous.

I així, vam estar tota la resta de l’any fins al març del 2021 quan de cop i volta, el departament de cultura ens comunica que es publicaria una resolució de salut avalada pel Procicat en la que es reprenia l’activitat cultural a Catalunya i també la que fa referència a la cultura popular i tradicional, on englobem les festes amb bous.

Embolada bou festes Masdenverge 2019
Foto: Eusebi Llaó
Aquest fet, va significar que bona part dels ajuntaments on es celebren festes amb bous a les Terres de l’Ebre, valoressin positivament aquest fet i es plantegessin programar-ne actes durant aquest estiu. Aquesta era sens dubte la millor noticia que li podíem donar al sector dels bous. Un sector per cert, el dels ramaders de bous braus, que ha acusat com cap altre la paralització total durant aquest any i mig. Quina empresa pot aguantar tant de temps sense facturar ni un sol euro? La resposta és senzilla, cap. Però fins i tot en això, som diferents els que defensem i ens agraden els bous. Unes empreses que interposen l’estima cap als animals, l’afició cap a una festa com la dels bous a pensar en tancar per no poder mantenir les seves explotacions ramaderes.

Però un cop més, i ja no sé quantes en van, aquesta noticia que donava esperança novament trencava totes les expectatives i queia com una gerra d’aigua freda una vegada més al damunt de l’àmbit dels bous. Dic això fent referència a les tres autoritzacions denegades pel govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre als tres pobles que van sol·licitar fer bous tenint en compte aquella resolució publicada al març a la que he citat anteriorment. De debò la festa dels bous és cultura? Quantes vegades més haurem de justificar-nos per poder celebrar els nostres actes com ho poden fer altres àmbits de la cultura? Però encara em faig una pregunta més, que passaria si la festa dels bous es celebres a la zona de Barcelona en conte d’estar arrelada a les nostres terres? Jo no sé vosaltres, però la resposta la tinc molt clara. Els bous aquest any es celebrarien amb normalitat.

En aquests moments, no hi ha cap obstacle que no pugui permetre celebrar bous, sempre complint unes estrictes mesures de seguretat, i en canvi sembla que no són motius suficients per poder-se autoritzar. Aquesta resolució entre altres coses contemplava poder reiniciar activitats a l’aire lliure, en indrets on es garantís el seient pre-assignat, ús de la mascareta, etc... a cas la festa dels bous tot això no ho pot complir?

En definitiva, la manca de voluntat política i el diferent pal de medir sempre envoltarà a les festes amb bous. Els bous, necessiten fets, compromís i solucions senzilles, quines ganes tenen alguns de complicar-se i alhora complicar-nos als que ens agraden aquestes festes, no fa falta envoltar-nos de gent que intoxica o que posa preu constantment per acabar amb aquesta modalitat cultural tan estesa al nostre territori.

Si el que governa no vol o no està disposat a donar solucions, senzillament el que ha de fer és marxar!!!

1 comentari:

  1. Molt bona reflexio, ahhh i dir que si que es va fer el concert amb 5000 persones al palau sant jordi...de prova clar.
    Fem memoria a les terres del Ebre al moment de votar ens recordarem de ells com ells de natros.
    Andavant i a lluitar

    ResponElimina