sábado, 8 de diciembre de 2012

I Gala Taurina Terres de l'Ebre

I Gala Taurina Terres de l'Ebre:


El passat dia 1 de desembre es realitzava per primera vegada al nostre territori una gala taurina per a premiar l'esforç de totes aquelles penyes i comissions taurines alhora d'organitzar actes amb bous als seus pobles. Aquest any 2012 serà un any històric per a les nostres terres, per divereses raons: 

1.- Ha segut sens dubte, a pesar de la greu crisis econòmica, l'any on major nombre de bous cerrils s'han vist pels nostres pobles, i en gran part, és culpa de les penyes i comissions que han abordat el context econòmic actual per apostar per la festa en totes les seves conseqüències i això amb la que està caient és admirable.
2.- I per altra banda l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre ha complert amb una promesa que portava en la seva agenda des de la seva creació i és la organització de la I Gala Taurina de les Terres de l'Ebre. Una gala que vaig el meu particular punt de vista va complir amb les expectatives tot i que com sol passar amb actes així no va deixar a tots satisfets, però per altra banda també es comprensible. Els finalistes tots van marxar amb premi cap a casa tot i que alguns amb més satisfacció que uns altres.

El que és innegable és la implicació que la Agrupació hi va posar per a que l'acte sortís de la millor manera possible i personalment penso que se'n va sortir amb una gran nota, cosa per altra banda ratificada per la gran mostra de felicitacions rebudes tan al correu electronic com al propi telèfon de l'entitat. Aquesta associació, a la que per cert formo part, s'hi deixa la pell cada setmana des de fa tres anys com a únic objectiu defensar els interessos de la festa dels bous. Una entitat que no té un altre ideal que intentar posar la festa al lloc que li correspont i penso que en aquests anys d'existència hem avançat a pas lent però mirant cap al futur i deixant aparcada la por d'anys anteriors. Una entitat que està molt ben posicionada tan en la societat ebrenca com a la resta del país. Una entitat que crida quan ha de cridar, proposa quan ha de proposar i dialoga intensament quan s'ha de dialogar només amb l'objectiu de millorar i modernitzar la nostra festa sense que perdi l'essència de la tradició.

Amb aquests ideals va organitzar la I Gala Taurina, una gala que s'ha de reconeixer, potser millorable en molts aspectes, però que amb lo esencial va tenir l'interés i acceptació dels que van optar per assisitir-hi. Aquesta primera edició ha de servir per prendre nota dels erros i subsanar-los per al proper any. Crec sincerament que aquest acte ha de ser un acte que s'ha de consolidar i ha de servir per unir amb un mateix lloc a la majoria de penyes i comissions taurines del territori. Especialment s'hi van trobar a faltar algunes cares, però en general i repeteixo, amb la que està caient, vam ser capaços d'omplir el saló de l'alberg amb gent que estima la festa i no es va voler perdre's un acte que s'organitzava per primer cop al territori.

Vull aprofitar aquestes linies per felicitar a tots i cadascun dels membres i companys que composen la Agrupació perquè amb el seu treball  han demostrat ser els millors per defensar la nostra festa alhora que no puc deixar de felicitar a totes les penyes i comissions que van guanyar els premis "Els Millors 2012" pel seu esforç i dedicació cap a la festa. Tanmateix encoratjo a la resta de penyes i comissions que segueixin treballant com fins ara per seguir creixent i engrandint la afició pels bous.

Finalment m'agradaria dir que actes com la Gala taurina estan lluny d'enfrontar a les penyes i aficionats sinó que el que té que perseguir un acte com aquest és unir més encara a tots els agents implicats amb la festa i es  quedi primer o últim hem de saber guanyar i perdre i alegrar-mos pels qui en definitiva persegueixen el mateix que nosaltres i no és una altra cosa que organitzar actes amb bous als nostres pobles i en això les penyes i comissions del territori som uns autèntics professionals.


L'any que ve més i millor....n'estic convençut!!!!










viernes, 23 de noviembre de 2012

Fem el suficient per la festa...?

Fem el suficient per la festa...?


Responent a la pregunta d'aquest article, a mi m'agradaria pensar que sí, tot i que en moltes ocasions crec que no fem tot el que podríem fer per la nostra festa.


Moltes vegades penso que ens falten ganes, ja que pensem que com que hi ha gent que ja lluita per la defensa de la festa ja no cal fer res més...ells ja treballen per tots nosaltres i penso sincerament que aquesta no és la solució. Sempre parlem de la festa dels castellers, dels festers de la Patum i en moltes coses ens superen.... amb unitat a l'hora de defensar les seves tradicions.


Els aficionats als bous tenim un gran defecte, no unir-se en moments importants. I us posaré un exemple. Ara fa tres anys es va constituir la Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, crec que va ser tot un encert i la cosa ha funcionat ja que aquesta entitat agrega al 98% de les penyes i comissions taurines del territori ebrenc. Des del primer moment recordo que ens animaven a organitzar una jornada taurina per a entregar premis, concretament els premis "Els millors de l'any", doncs bé aquest moment ha arribat i per primera vegada al nostre territori es realitzarà el proper dissabte dia 1 de desembre la I Gala Taurina Terres de l'Ebre. Per a la ocasió s'ha preparat un sopar de gala que precidirà a la entrega dels premis. Uns premis que tindran nou categories (millor bou embolat de corro, millor bou embolat cerril, millor bou capllaçat, millor tarda de vaques, millor setmana taurina, millor iniciativa de recuperació d'actes taurins, millor cartell de bous de penyes, millor presentació de bou cerril i millor prova de bou cerril...) i per finalitzar hi ha preparat un ball per a tots els assistents. Tot això per un preu de 30€. Jo entenc que el moment de context econòmic no apremia a fer esforços econòmics però hem de ser conscients que aquesta gala que moltes persones demanaven és el primer cop que es fa a les terres de l'ebre i hauriem de demostrar tots plegats, fent un esforç i reunir-mos en front d'una taula i disfrutar de la part més cultural de la nostra festa. A mi m'agradaria pensar que aquesta gala serà un èxit de participació, però també soc realista i penso que la gent només se'n recorda de la festa dels bous una setmana abans de les festes del seu propi poble i que la resta de l'any la gent deixa aparcada la seva afició. Es trist pensar que no sabem  involucrar-nos amb contundència amb esdeveniments com aquest, això a mi personalment em dóna tristesa.



Jo penso que la nostra festa és molt més que la setmana taurina del nostre poble, que l'autèntic aficionat lluita cada dia per la festa, lluita per posar-la al lloc que li correspont, lluita per disfrutar no només per veure còrrer el bou o la vaca, disfruta amb actes que premien l'esforç de la seva penya o comissió o simplement lluita per traspassar la festa a futures generacions de la mateixa manera que van lluitar els nostres avantpassats per deixar-mo-la en el millor estat possible. Jo pensoque la festa dels bous  és cosa de tots i entre tots som els que l'hem de defensar fins a les últimes conseqüències, perquè si esperem que els de fora ens la cuidin o tenim magre. I a més a més sentint perles com les del candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya pel PSC el Sr. Pere Navarro respecte al contrasentit que li ocasionava no haver prohibit els bous havent-se carregat les corrides de bous a catalunya. En altres modalitats festives no passa però en la nostra, la ignorància i la distància entre la zona central del nostre país respecte a les nostres terres és infinita. Com pot un candidat a presidir el nostre país fer aquestes declaracions, és que a cas nosaltres, els taurins, no som tan catalans com els de Barcelona o Girona, per exemple? És que a cas el nostre vot no compta de la mateixa manera que a Lleida, per exemple?... Però això ara no toca, o si toca l'autèntica fita que tenen avui en dia els polítics siguin del color que siguin es defensar totes les tradicions i parts de catalunya i a poder ser que treballin tots plegats per treure'ns del pou on estem ficats i es deixin de tonteries que no van enlloc.

En moments com aquest on s'organitza un acte a nivell territorial hauríem de ser capaços de demostrar fins a quin punt ens agrada la festa i la volem promocionar. Aquest hauría de ser un acte on es tindria que posar el cartell de no hi ha entrades com en els grans cartells taurins.

M'agradaria molt poder ser l'encarregat de posar aquest cartell o de comunicar-ho via facebook, però com he dit abans això no depent de mi, depent de tots els que ens fem dir aficionats.... Jo crec que no demano gaire simplement una mica més de compromís per la nostra tradició, la nostra cultura i la nostra passió que almenys per a mi son ELS BOUS....!!!


lunes, 15 de octubre de 2012

La Vall d'Uixó i jo:

La Vall d'Uixó i jo:

Parlar de la Vall d'Uixó (Castelló), es parlar de BOUS en majúscules, aquesta població inicia les seves festes amb bous a l'abril al barri de Sant Vicent i acaba la temporada al mateix barri però amb el nom de Sant Roc. Durant aquests mesos es lidiaran pels carrers a la vora de 130 bous cerrils. I dintre d'aquest mes d'octubre es realitzen festes a cinc barris alhora, una cosa totalment impensable a la nostra zona. Entre el dia 1 i 20 d'aquest mateix mes es veuran correr pels carrers fins a un total de 28 bous cerrils (barri del Roser, Sagrada Família, La Pilarica, el Carbonaire i acabaran a Sant Roc). Després d'aquesta introducció jo vull parlar-vos de la relació que he adquirit amb aquest poble des de fa uns anys cap açí.

Bar Los Pucheros
Ara fa vuit anys i pel mes d'abril acompanyat per dos bons amics ampostins Joan Ferreres "Pitus" i Eli Capella vam decidir baixa a la Vall a veure les festes en honor a Sant Vicent i anàvem a descobrir una festa que al llarg dels anys s'ha convertit en parada obligada en la nostra agenda taurina anual. Aquell dia vam tenir la sort de conèixer a un grup de persones que han fet que la meva / nostra relació en la Vall sigui tan especial.
Per coses del destí vam parar a fer un refresc al Bar Los Pucheros per fer temps per anar als bous. I mira per on, primera sorpresa, vam fer cap a un bar de tradició taurina per tots els costats. Allí vam conèixer a Jose el propieteri del bar i vuit anys més tard ja no fa falta ni reservar taula, ja que quan s'aproximen les festes de Sant Vicent la taula per als "catalans" ja està amb la etiqueta de RESERVAT. Poc després una altra casualitat, entra per la porta un home que no coneixíem de res i que es diu Luís Alcón. Tan bon punt va parlar amb el seu cunyat (Jose), va venir a la nostra taula a saludar-mos i ens va dir que tenia una ramaderia de bous mansos i que també aprofitava part de les seves instal.lacions per a vendre bous cerrils. Allí s'estava pastant una gran amistat que els anys no ha fet perdre. Les portes de la seva ramaderia està oberta sempre i això és un luxe. Luís és una excel.lent persona, gran amant de la festa, professional com la copa d'un pi i sobretot un llibre obert pel que fa a la coneixença que té sobre la festa dels bous i gràcies a ell vam conèixer les peculiaritats d'una ramaderia extremenya que tan bons resultats està donant al carrer i que tantes tardes d'èxit està repartint a penyes de la Comunitat Valenciana. Estic parlant de la ramaderia de Juan Manuel Criado. Unes tardes que jo particularment he viscut ja que el propi Luís és qui cada cop que s'ha d'exhibir un exemplar d'aquest ferro m'avisa  (Puçol, La Llosa, La Vall, Onda, Benavites). 

Aquell mateix dia de fa vuit anys, per la nit i alhora de fer el cafè, continuàvem estant acompanyats a la taula per Luís i seu a la taula un home que també és un gran amic de la casa Jose Maria "Clavell", un home que  també ens ha tracat sempre d'una forma excel.lent i el culpable de que tinguessim un apodo "catalans". 

Tocaven les deu de la nit i vam tirar a veure el bou al carrer i de camí a la plaça de Sant Vicent i després d'estar tota la tarda buscant-lo per fi vam conèixer a Jose Vicent "Gregori", un home que vam conèixer gràcies a mun pare, ja que es coneixien de la seva etapa treballant com a transportistes a DAPSA. Una nit que no oblidarem, vam veure el bou d'un lloc increïble, ens van ensenyar les instal.lacions, ens van invitar a sopar i fins i tot ens deixaven una casa per passar la nit. Un tracte que sincerament no es paga amb tots els diners del món.
Foto des de l'embarcadero de la Finca

Ahir va ser la última prova d'aquesta amistat que ja dura una dècada. Eren sobre les 10 del matí quan em va sonar el telèfon, a l'altra banda Luís m'anunciava que el cartell previst per l'últim dia de les festes del barri de la Pilarica s'havia canviat per un problema amb els papers dels bous. Hi havia programat tres bous de la ramaderia de Zalduendo, però degut a aquests problemes la comissió va decidir parlar amb Alcón i fer tres bous de Juan Manuel Criado, d'aquí que sí volia anar a veure'ls. 

Amb el meu amic Curro, cridat a ser el semental de la ramaderia
En menys de mitja hora ja estava preparat i amb el cotxe en marxa direcció a la Vall. En aquesta ocasió la meva companya de viatge va ser la Vane. Tan bon punt vam arribar a la Vall vam parar a fer un cafè al bar Los Pucheros i després de les salutacions amb Jose ell mateix ens va dir que anessim a la finca que Luís ens estava esperant i això és el que vam fer. Allí vam veure els bous preparats per a la tarda. Com sempre uns bous molt ben presentats amb el tipus de la casa d'encast domecq però en aquesta ocasió amb una cara que feien por. 


sortida del segon bou de J.Manuel Criado
Per la tarda i a l'hora en la que vam quedar vam fer cap al carrer Benavente (barri Pilarica), i després de les oportunes salutacions amb els companys valleros ens posem en un lloc previlegiat per veure la sortida dels dos bous. Al terrat de la casa de la Penya.

Aquestes sortides en unes altres condicions no les hauríem vist en la vida. Un cop vista la sortida dels bous i que com sempre van tenir una bona lidia era hora de tertúlia taurina per fer temps per al bou embolat. 


estructura per a embolar 
Entre mig vam posar el piló mentre els altres van anar a buscar el bou a la finca. Un cop el bou al carrer ens vam posar a sopar un àpat extraordinàri. 










Sobre les deu i mitja el bullissi al carrer ja era enorme i l'experiència de veure un bou embolat d'un lloc privilegiat va ser un autèntic luxe. 
moments previs a l'embolada del bou de J. Manuel Criado

Allí acabava un dia inolvidable, acompanyat de gent increïble i que tenen els ingredients exactes per fer-te sentir com a casa. Del mateix moment en que vam marxar ja estic contant les hores per tornar a la Vall i si no passa res serà a l'abril per Sant Vicent i acompanyat al igual que farà nou anys per Joan Ferreres "Pitus", Eli Capella i una que ja ha entrat al grup privilegiat Vanessa Sánchez.


Fins aviat.



miércoles, 22 de agosto de 2012

Estic fart d'aguantar tanta MENTIRA... jo dic PROU!!!

Se perfectament que plataformes animalistes com ara (Actyma, AnimaNaturalis, Adda) i partits polítics com (PACMA) persegueixen incansablement la nostra festa dels bous, a costa de les aportacions econòmiques que reben dels seus associaciats,d'aquí el constant atac als nostres pobles, denunciant els actes amb bous, ja voldria veure si atacarien tan salvatgement la nostra festa si s'haguessin de costejar els costos de la seva pròpia butxaca. Segurament un altre gall cantaria...!!!!

Estic cansat de tenir que sortir constantment a justificar les nostres actuacions, unes actuacions que compleixen a la perfecció les normes legals vigents i que fins avui sempre s'han resolt favorablement a favor dels nostres interessos. Per alguna cosa serà.... de fet és, perquè no s'ha pogut demostrar ni una sola cosa per les que se'ns denunciava......... QUI ÉS EL QUI MENTEIX?

Plaça plena fins la bandera, més de 12.000 persones
D'incidències i accidents la nostra festa, n'ha tingut, en té i segurament en seguirà tenint, però com totes les festes tradicionals i culturals del nostre país, però evidetment, el MORBO que un accident en la festa dels bous comporta no la tenen les altres festes. Demano el mateix tracte que la resta de festes importants, que també tenen accidents. Per exemple, la festa dels castellers (festa declarada per la UNESCO, i de la que tanta repercusió li dóna la nostra televisió autonòmica TV3), l'any passat va tenir un accident mortal a Montblanc quan un home de 75 anys va morir al caure-li el castell humà al damunt mentre ell estava fent pinya, però la pregunta que ens hauríem de fer tots plegats és: Els petits que fan de enxaneta pugen a coronar el castell de forma voluntària o son els seus pares els que els obliguen a fer aquesta activitat?, però això sembla que està ben vist i que no passa mai res. A mi  personalment no m'agrada la festa dels Castells però els respecto perquè entenc que hi ha molta tradició al nostre país i a més a més ens enriqueix culturalment.

Una altra festa molt important a Catalunya és la Patum de Berga, una modalitat festiva també declarada per la Generalitat com a Festa d'Interès Cultural i realment crec que és una festa molt bonica i que té molta participació, per el que m'alegro, però és una festa d'àmbit local i l'any passat van ser ateses pels serveis d'emergències quasi bé mig centenar de persones per diversos graus de cremades degut al foc dels correfocs.

Entitat que agrupa al 98% de les entitats taurines
Aquests accidents a Catalunya tenen un tracte semblant al que sofrim a les Terres de l'Ebre quant parlem de ser ciutadants de primera o segona. És a dir, si tens o sofreixes un accident amb un castell humà, no passa res de la mateixa forma que si et cremes amb la Patum tampoc passa res, ara bé, si hi ha un accident amb festes amb bous llavors sí, tot es gira en contra nostra, som torturadors, assassins, maltractadors, i moltes altres qualificacions que em repugnen com a ciutadà i aficionat a la festa dels bous, perquè jo també soc  català. La nostra festa, és una festa que treballa per ser declarada Festa d'Interès Cultural, que treballa per ser declarada per la UNESCO, que treballa anualment per acomplir a la perfecció a la Llei 34/2010 de Regulació de les Festes Tradicionals amb Bous, que treballa  perquè volem seguir disfrutant d'aquesta modalitat festiva al nostre territori, que treballem per la unió de totes les penyes i comissions de bous, agrupant ja al 98% de les entitats i representant a més de 30.000 persones al territori. Agradi o no agradi a aquesta colla de fanàtics l'acte festiu amb més participació als nostres pobles son les FESTES AMB BOUS i qui no vulgui veure aquesta realitat té un problema....


Afortunadament vivim amb un estat democràtic i per això hem de tenir la llibertat de saber elegir i això és el que volem els aficionats als bous, llibertat per poder decidir anar als bous, llibertat per defensar les nostres tradicions, LLIBERTAT, LLIBERTAT, LLIBERTAT... eliminar d'una vegada per totes la persecusió d'aquestes plataformes. Rercordo que assistir a espectacles amb bous, és lliure i voluntari i LEGAL a pesar d'aquest constant atac....

Les armes dels anomenats defensors dels animals s'acaben, ara és moment de demostrar a tothom que som dignes d'aquesta festa i que ens mereixem seguir tenint les nostres tradicions i costums i la festa dels bous és NOSTRA per tant jo dic PROU a la mentira, dic PROU a la dictadura de fanatisme que aquesta colla vol fer creure a la societat, una colla per cert que a nivell nacional no tenen cap tipus de representació i que només al nostre territori s'atreveixen a fer soroll, ja que a la Comunitat Valenciana ni s'hi acosten. Jo dic PROU d'aguantar aquesta persecusió i finalment dic PROU de tenir que justificar la nostra festa, una festa que repeteixo és LEGAL.
 Visca els bous i Visca les Terres de l'Ebre!!!!

viernes, 13 de julio de 2012

Programació Juliol de bous 2012:

Us adjunto el calendari taurí dels nostres pobles per a aquest mes de juliol. Poso la relació de pobles dels que he tingut accès a la seva programació taurina.

AMPOLLA (Baix Ebre)
Divendres, 13 de juliol:  
18:30 hores: Tarda de vaques de Germán Vidal.
23:30 hores: Bou embolat de Germán Vidal.
Dissabte, 14 de juliol:

18:30 hores: Tarda de vaques de Fernando Mansilla.
23:30 hores: Bou embolat de Fernando Mansilla.
Diumenge, 15 de juliol:

18:30 hores: Tarda de vaques de Hilario Príncep.

ARNES (Terra Alta)
Divendres, 21 de juliol:
12:00 hores: Encierro de Villagrasa i Dilla

18:30 hores: Tarda de vaques de Villagrasa i Dilla.

CAMARLES (Baix Ebre)
Diumenge, 22 de juliol: 
24:00 hores: Dos bous embolats de Pedro Fumadó
Dilluns, 23 de juliol:
07:00 hores: Bou Capllaçat de El Gallo.
18:30 hores: Tarda de vaques de Pedro Fumadó
Dijous, 26 de juliol:
11:00 hores: Entrada de Pedro Fumadó
18:30 hores: Tarda de vaques de Les Olles.
22:00 hores: Bou Embolat de El Gallo.
Divendres, 27 de juliol:

11:00 hores: Entrada de Pedro Fumadó
18:30 hores: Tarda de vaques de Germán Vidal.
21:30 hores: Bou Capllaçat de Pedro Fumadó.
Dissabte, 28 de juliol:

18:30 hores: Tarda de Capons de Mijares.
20:00 hores: Bou Cerril de Aldeaquemada.
22:30 hores: Embolada del bou cerril de la tarda.
Diumenge, 29 de juliol:
18:30 hores: Tarda de vaques.

CAMPREDÓ (Baix Ebre)
Dimarts, 24 de juliol:
19:00 hores: Bou Capllaçat de Hilario Príncep.
Dijous, 26 de juliol:
19:00 hores: Tarda de vaques de l'Assut.
Divendres, 27 de juliol:
19:00 hores: Tarda de vaques de Hilario Príncep.
22:30 hores: Bou Embolat de Hilario Príncep.
Dissabte, 28 de juliol:
19:00 hores: Tarda de vaques de Villagrasa i Dilla.
22:30 hores: Bou Embolat de Villagrasa i Dilla.
Diumenge, 29 de juliol:
19:00 hores: Tarda de vaques de Pedro Fumadó.


CORBERA D'EBRE (Ribera d'Ebre)
Dissabte, 7 de juliol:


18:00 hores: Tarda de vaques.

SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià)

Divendres, 20 de juliol:
24:30 hores: Bou Embolat d'Armando Beltrán.
Dissabte, 21 de juliol:
07:00 hores: Dos Bous Capllaçats. El Gallo i Pedro Fumadó.
Dilluns, 23 de juliol:
12:30 hores: Entrada d'Armando Beltrán.
18:30 hores: Tarda de vaques de Pedro Fumadó.
22:30 hores: Bou Embolat de Pedro Fumadó.
Dimarts, 24 de juliol:

12:30 hores: Entrada de Fernando Mansilla.
18:30 hores: Tarda de vaques de Fernando Machancoses.
20:00 hores: Bou Cerril de Sergio Centelles.
22:30 hores: Bou Embolat de Fernando Manchancoses. Després Embolada Cerril de la tarda.
Dijous, 26 de juliol:

12:30 hores: Entrada de Fernando Mansilla.
18:30 hores: Tarda de vaques de Hnos. Benavent..
22:30 hores: Bou Embolat de Hnos. Benavent.
Divendres, 27 de juliol:

12:30 hores: Entrada d'Armando Beltrán.
18:30 hores: Tarda de vaques de Delta

SANT JAUME D'ENVEJA (Montsià)
Divendres, 20 de juliol:
24:00 hores: Bou Embolat de l'Assut.
Dissabte, 21 de juliol:
18:00 hores: Dos Bous Capllaçats de Fernando Mansilla.
Dimarts, 24 de juliol:
18:00 hores: Tarda de vaques de l'Assut.
Dijous, 26 de juliol:
18:00 hores: Tarda de vaques de Germans Margalef.
Divendres, 27 de juliol:
18:00 hores: Tarda de vaques de l'Assut.
Dissabte, 28 de juliol:
18:00 hores: Tarda de vaques de Germans Margalef.
22:00 hores: Bou Embolat de Germans Margalef.
Diumenge, 29 de juliol:
08:00 hores: Dos Bous Capllaçats. Germans Margalef i Fernando Mansilla.

18:00 hores: Tarda de vaques de Fernando Mansilla.
20:00 hores: Bou Cerril de Joaquin Buendia.
22:00 hores: Embolada de cerril de la tarda.
Dilluns, 30 de juliol:
18:00 hores: Tarda de vaques.

SANTA BÀRBARA (Montsià)
Divendres, 6 de juliol:
19:00 hores: Dos bous cerrils. Nuñez del Cuvillo i Torrestrella.
22:30 hores: Embolada dels bous cerrils de la tarda.
Dissabte, 7 de juliol:
07:30 hores: Bou Capllaçat de Hilario Príncep.
11:00 hores: Bou Capllaçat petit de Hilario Príncep.
Dilluns, 9 de juliol:
18:30 hores: Tarda de vaques de Pedro Fumadó.
22:00 hores: Bou Embolat de Pedro Fumadó.
Dimarts, 10 de juliol:

18:30 hores: Tarda de vaques de Fernando Machancoses.
22:00 hores: Bou Embolat de Fernando Machancoses.
Dimecres, 11 de juliol:

18:30 hores: Tarda de vaques de Felix Ozcoz
Dijous, 12 de juliol:
18:30 hores: Tarda de vaques de Hnos. Benavent.
22:00 hores: Bou Embolat de Hnos. Benavent.
Dissabte, 14 de juliol:
06:00 hores: Matinada de vaquetes de Pedro Fumadó.
18:30 hores: Tarda de vaques de Hilario Príncep.

22:00 hores: Bou Embolat de Hilario Príncep.


BARRI CASTELL - ULLDECONA (Montsià)
Divendres, 27 de juliol:
22:30 hores: Vaques i  Dos bous embolats.
Dissabte, 28 de juliol:
18:30 hores: Tarda de vaques
22:30 hores: Dos Bous Embolats.
Diumenge, 29 de juliol:
18:30 hores: Tarda de vaques.


XERTA (Baix Ebre)
Dissabte, 28 de juliol:
08:00 hores: Entrada de l'Assut.
18:00 hores: Tarda de vaques de l'Assut.
21:00 hores: Bou Embolat de l'Assut.








jueves, 12 de julio de 2012

La Crònica dels meus particulars Sant Fermins 2012

Arribava el divendres dia 6 de juliol i a les voltes de les 22 hores de la nit, iniciava el viatge cap a Pamplona, acompanyat de molt bona gent, marxàvem tot just després de veure la desencaixonada dels dos bous que els companys de la Penya Planers Pels Bous havien organitzat dintre de les seves festes majors, El viatge com sempre es va fer curt, a pesar de les 4 hores llargues que ens va costar arribar a la capital dels bous per nou dies. L'hotel Xantrea ens esperava amb les portes obertes com tots els anys. Tenim reservades les  millors habitacions. Després d'un petit descans i rondant les 6 del matí vam iniciar la primera escalada cap a la ciutat cruçant el "parque de la Tejeria" i a mesura que ens aproximàvem al nostre destí cada cop sentiem més profundament les olors tan peculiars que despren la ciutat.... 

En fila india pujàvem les últimes escales, Germán Capella ens obria el pas i al darrera d'ell el seguiem la Pepi, Eli amb la Aide, Joan amb la Júlia, Ainhoa i tancant files Vanessa i jo. De sobte al nostre davant un mar de gent omplia la zona de taquilles però la nostra extensa experiència ens va fer comprar les entrades sense ni tan sols fer un minut de cola.... 

A les 6:30 ja estàvem asseguts a la graderia de la plaça de la Missericòrdia a primera fila i tot just al costat de l'entrada dels bous als corrals de la plaça. A partir d'aquest moment els rituals tradicionals, orquestra amentitzant l'espera, desfilada de totes les persones voluntàries de la Creu Roja que gràcies a la seva feina eviten molts accidents durant l'encierro i finalment la processó dels pastors professionals que també tenen una important labor durant tots els matins. Finalment s'escolta el coet, els bous surten de Santo Domingo i comencen a enfilar els vora 900 metres del recorregut, els primers corredors entren al rogle i la xiulada és monumental amb un tres i no res ja enfilen el callejón els bous de Dña. Dolores Aguirre i tots agrupats entren a les dependències dels corrals. Seguidament les vaquetes enfundades son les protagonistes durant una mitja hora. Finalment realitzem el mateix viatge a la inversa. S'han d'agafar forces i anem al Bar Peruggia del barri de Xantrea a esmorzar. 
Allí ens trobem amb companys de les nostres terres i les primeres trucades no es fan esperar a més a més per terres navarres també hi estàven un grup de persones que pujaven per primer cop a la ciutat (Àngel Sànchez, Pau Lobato, Oriol Ralda, Joel Miró, Mireia Millán, Bàrbara Millán, Sergi Llasat i Dani Callejón) rondàven per Pamplona de barri en barri i de festa en festa tal i com s'ha de fer el primer cop que un descobreix aquesta festa. Em sentia content de saber que gent del meu poble estava per Pamplona i com no podia ser d'una altra manera ens teniem que trobar per la tarda i fer una ruta junts per diferents punts de la ciutat. 
La resta guiats per un tio coneixedor com ningú d'aquestes festes el Dani Climent ens vam desplaçar a Berriozar per buscar una mica de tranquiliat. Vam anar a les piscines d'aquest poble a menys de 10 minuts del nostre campament base. Vam estar a la glòria durant tot el dia, zona de picnic, sombra, dutxes, etc.... En aquestes instal.lacions ens vam menjar un àpat genial, carn a la brasa, amanides verdes, pastes i després a dormir una bona siesta que després de no dormir en tota la nit era la millor medicina. 
A mitja tarda la Vane i jo vam marxar en busca dels nostres companys godallencs que ens esperàven a Xantrea per inicar plegats una excursió per Pamplona. Vam visitar els llocs típics (carrers del encierro, corrals del gas i ens vam fer una foto a la estatua del encierro) van ser unes hores amb aquests companys que descobrien per primer cop aquesta festa i que estic segur que més d'un repitirà. Es tractava de gent jove però sobretot d'unes persones genials. Al tard aquest grup de Godallencs van marxar cap a les nostres terres i nosaltres novament amb els nostres companys de viatge pujàvem cap a Pamplona a veure els focs i a caminar una mica per la zona de les atraccions i fira. Va ser un dia intens i vaig acabar rendit no podia ni avançar del cansament que portava al damunt. Mai estant a Pamplona havia sopat tan tard quasi a les 2 del matí. 
Després d'intentar descansar una estona el nostre personal despertador Germán ens cridava per iniciar novament la pujada cap a la plaça per veure el segon encierro. Aquest cop el torn era per als històrics bous de Miura. L'encierro va ser perrillós degut a la gran quantitat de gent que hi havia, per segon dia consecutiu la plaça es va omplir de gom a gom amb més de 20.000 persones que ompliem la graderia. Després a esmorzar de nou per agafar forces i tan bon punt ens vam acabar l'esmorzar a fer quilòmetres davall d'aquests àrbres per descansar ja que només estàvem a unes poques hores d'iniciar novament el viatge de tornada. Cap a les 13:30 hores del migdia la millor cuinera de les TTEE la Eli ens va preparar el dinar tot i que també Joan va agafar les pinzes per fer el bacon a la paella.... que igual s'enfada si no ho dic, mentres el supermecat mòbil de la Pepi començava a tancar les portes i penjava el cartell de "ÚLTIMES EXISTÈNCIES " mai passaré gana al costat d'aquesta dona, no he conegut mai a ningú amb tanta previsió alhora de comprar.... marxem per dos dies i porta menjar per a un mes. 

Finalment després de ben menjats vam pujar al cotxe i al cap de 4 hores llargues tornàvem a ser a les nostres terres, uns els vam deixar a Amposta i els altres vam marxar cap a Santa Bàrbara i Godall respectivament. Aquí per tant s'acabava un nou viatge a Pamplona. Dos dies de rises i de disfrutar d'una festa que a tots els que anem ens ompli i ens les sentim com a pròpia. Familia Capella Guerrero, amics Joan, Eli i familia, Vane, Dani, l'any que ve el dia 7 tenim una nova cita a Sant Fermín.... Amb vosaltres aniria a la fi del món..... Gràcies per aquests dos dies......!!!!!!!!! Gora familia i com no Gora Sant Fermín!!!!!

jueves, 5 de julio de 2012

Pamplona, festa, bous i retrovament

Pamplona, una població d'aproximadament 200.000 habitants veurà a partir de demà augmentada la seva població fins arribar a més d'1.000.000 de persones vingudes d'arreu del món per participar de la festa. Unes festes fetes única i exclusivament per estar les 24 hores del dia vivint al màxim. El beure està a l'ordre del dia però hi ha un altre tipus de gent que visita anualment Pamplona per viure la festa des d'una altra manera, visiten Pamplona per participar de la festa dels bous i en aquest tipus de gent m'hi trobo jo. Aquest any serà el meu 10è Sant Fermín i us puc ben assegurar que cada any és diferent. El barri de Xantrea ja ens espera, i el Bar Peruggia també. Seran dos dies intensos, de no dormir o si més no de dormir poc. Nosaltres seguim els rituals de la mateixa manera que com si fòssim pamploniques. És a dir, a mesura que s'aproxima l'hora de l'encierro cantem amb força el típic càntic a Sant Fermín, vivim la carrera amb intensitat, busquem per les pantalles als nostres amics que sabem on corren i respirem tan bon punt els veiem entrar a la plaça de bous. Després riem amb la solta de les vaques enfundades, es veu de tot per la plaça, això sí el respecte cap als animals és màxim, i si no ja s'encarreguen els pastors professionals a que això sigui així. Quan sortim de la plaça és moment d'agafar forces i anar a esmorzar si podem menjem el típic (xocolata amb xurros). 
Després uns marxen als campaments base a descansar, altres aprofitem per anar a veure els bous que correran la resta d'encierros. És a dir, fem l'encierro al revès, sortim de la plaça de bous, baixem pel carrer estafeta, fem la curva de mercaderes, pasem per la plaça consistorial i agafem la baixada de la Cuesta de Santo Domingo fins arribar als Corrals del Gas, lloc on es troben totes les corrides de la "Feria del Toro". Seguidament anem a descansar una estona fins a ben entrada la tarda, moment que novament iniciem la pujada cap a Pamplona i ens dirigim o bé a la zona del Castell o bé marxem a la Plaça del Castillo on disfrutem dels concerts gratuïts que han organitzat però abans anem al Parc de la Ciutadela a veure el concurs internacional de focs artificials, una autèntica meravella de llums i de foc i finalment per acabar el dia i si encara queden forces es pot anar a pegar una volta per la Fira i la zona d'atraccions, això sí, sense comprar res que tot està pels núvols.
Aquest any serà un any especial, enguany més que mai estaré envoltat de gent coneguda i el millor de tot de molt bona gent. Del meu poble hi pujen un grup de nois i noies que viurán el seu primer Sant Fermín i entre els que pugen per primer cop s'hi troben unes quantes persones especials per a mi (Àngel, Mireia i Oriol aquest últim el meu fillol gran). Vane, Eli, Joan, Pepi i Germán ja conto els minuts per poder iniciar novament el viatge cap a Ítaca (Pamplona) i disfrutar d'questes festes amb vosaltres que per altra banda tenen un gran significat per a mi i de ser la millor medicina en uns moments de tanta dificultat per a tothom.

Amics, bon viatge i sobretot precaució. Fins la tornada!!!!


 Gora Sant Fermín......Visca Sant Fermín........

martes, 19 de junio de 2012

¡Gràcies animalistes, l'afició us està agraïts!


Ara fa tres anys, un grup de gent aficionada a la festa dels bous, van iniciar una sèrie de reunions per tal de motivar a la gent i crear una Agrupació que servís de nexe d'unió entre totes les penyes i comissions de bous del nostre territori. Tot aquest tema naixia al mateix temps que els sectors animalistes i abolidors de la festa dels bous presentaven al Parlament de Catalunya una ILP demanant la prohibició de les corrides de bous a Catalunya. Una Iniciativa Legislativa Popular acompanyada de 180.000 firmes (la majoria de persones de fora de Catalunya), però que va servir per a que al juliol del 2010 s'aprovés per la meitat de la cambra catalana, tot i que va tractar-se vaig al meu punt de vista, d'una majoria poc convicent ja que el resultat va tirar endavant per pocs vots de diferència. Les corrides de bous a Catalunya passaríen doncs a la història a partir de l'1 de gener del 2012, és va prohibir doncs la LLIBERTAT de poder assistir als bous per voluntat pròpia, com si a mi per anar a veure una corrida em paguessin l'entrada. És que a cas l'entrada a una plaça de bous és obligatòria? O l'administració paga part de les entrades a la gent? Jo penso que les dues preguntes tenen una mateixa resposta, NOOOO!!!!. Uns mesos després es debatia l'aprovació de la Llei 34/2010 de Regulació de les Festes Tradicionals amb Bous i el resultat sortit de la votació va tenir un altre sentit, l'aprovació es va produir per una aplastant majoria del Parlament Català. A partir d'aquest moment comença la campanya dels animalistes per desgastar la nostra festa dels bous, manifestacions provocatives, performance's d'una absoluta repugnància, denúncies infundades i totalment falses, és a dir, utilitzant la fòrmula de DENUNCIAR PER DENUNCIAR. És en aquest moment que gràcies a la unió de les Penyes i Comissions del territori i per mig de l'Agrupació comencem nosaltres a fer-mos sentir i a defensar la festa dels bous com mai abans s'havia fet. Em segut portada de multitud de diaris i revistes, em sortit a programes de màxima audiència, tan de televisió com de ràdio, i en tots i cadascun d'aquests espais hem donat una lliçó d'unitat i sobretot lo que hem donat han segut arguments i fins i tot hem guanyat per primer cop tots els debats que s'han fet tan dintre com fora del territori. La gent dels bous hem deixat als que s'anomenen animalistes sense arguments i s'han deixat al descobert quines son les veritables pretencions d'aquests fanàtics radicals. Els animals els preocupen ben poc, és més, nosaltres els podriem donar lliçons de com es protegeixien els animals. A cas han segut ells qui han mantigut vius els bous de Illa de Bous? La resposta torna a ser la mateixa NOOOO!!! El que sí saben fer i molt bé per cert, és fer campanyes de sol.licitud d'ajuts econòmics. D'alguna manera s'han d'auto-finançar les seves actuacions. 


I sí encara no n'hi havia prou, des de fa uns mesos han nascut una sèrie de iniciatives a nivell de ràdios locals i televisions territorials que difonen la festa dels bous per tots els racons de les nostres terres. Uns bons exemples en son Ràdio Delta que conjuntament amb La Plana Ràdio i el Grup Ebre TV emeteixen cada setmana el programa "Espai Taurí" i Amposta Ràdio també s'uneix a la programació taurina amb el programa setmanal "Bous a la Plaça". La festa dels bous mai ha tingut tan de protagonisme al nostre territori i per suposat mai s'ha parlat tan de bous als nostres pobles. Per això vull donar-los les gràcies als animalistes pels seus constants atacs que l'únic que han aconseguit és que nosaltres diguèssim PROU. 


Per tant jo particularment els hi dono les GRÀCIES, perquè m'han fet obrir els ulls com suposo que a la majoria de gent que estima la festa i que està cansada i farta d'aguantar a aquesta colla de fanàtics radicals i abolicionistes d'una tradició de molts i molts d'anys al nostre territori. I com sempre m'han ensenyat el temps posa a cadascú al seu lloc i el nostre moment ja ha arribat.  Demano per tant, llibertat i respecte a una gran quantitat de gent que estima i defensa aquesta fantàstica festa que s'anomenen BOUS!!!!

jueves, 14 de junio de 2012

Els menuts i la festa dels bous:



Recordo des de ben petit el nerviosisme i la impaciència en la que jo particulament esperava les festes majors del meu poble per disfrutar de la que ha segut sempre la meva passió. Em poso encara ara de carn de gallina, quan arribava el dia 4 d'agost i sobre 
les 8:30 del matí l'atguatzil municipal anunciava per megafonia a tot el poble que el bou capllaçat ja havia arribat i que a les 9 se soltaria pels carrers del municipi. Evidentment en aquella època jo tenia uns 6 anys i com a molt veia el bou des del balcó de casa meva i al pas de l'animal remullava a la gent amb aigua, és una imatge que s'ha quedat sempre gravada a les meves pupil.les. Després les tardes de vaques a la plaça, on recordo perfectament que quasi bé una hora abans de començar la tarda jo ja estava a primera fila al costat del torill per veure descarregar els animals. En pocs minuts s'omplia de gent menuda com jo per veure aquesta maniobra i com de sobte el pastor ens deia a tots que teniem que estar en silènci ja que si no les vaques no baixarien del camió. En el meu cas anava als bous carregat de draps de color roig lligats amb un pal i no descansava amb tota la tarda de cridar als animals per a que pasesin per baix la meva carreta per poder-li passar el drap per damunt i em pensava que era el millor torero del món. 


Posteriorment el so d'un xiulet anunicava que havia arribat la mitja part i era moment de berenar. Tota la plaça es posava a menjar-se tot tipus de menjar (bocadillos, cassoles de mandonguilles, callos, estofat...) soc capaça encara de sentir aquells aromes que es respiraven. Després del berenar - sopar ens deixaven baixar una estona a la plaça a jugar amb la resta d'amics i com no jugavem a bous. Jo recordo que sempre em demanava ser el bou i poder posar-me a la pell d'aquest preciós animal i envestir com un boig a tots els nens. Novament sonava el xiulet i un reguerall de xiquets i xiquetes marxavem com a coets cap a les nostres carretes. I finalment arribava l'esperat bou embolat i el millor moment recordo que era quan un cop els emboladors li tallaven la corda sortien aquelles xispes dels ferratges i il.luminava la plaça com si arribes el dia. I aquest protocol es repetia any rera any i ara quan ja han passat quasi trenta anys d'quests records d'infantessa continuo mirant als nens i nenes d'ara que fan exactament el mateix que feia jo quan era petit i penso que no haurem fet tan malament les coses quan aquests crios disfruten i estimen la festa com la estimavem i la viviem nosaltres quan teniem la seva edat. A més ara tenen una cosa que nosaltres no teniem, aquests carretons que fan les delícies dels menuts. Molts pobles les demanen a altres pobles i s'ha convertit amb un joc obligat durant les tardes de vaques i sobretot abans del bou embolat, moment que s'ompli la plaça de gom a gom (nens, nenes, pares, etc...) i la gent que estem a les barreres seguim amb gran atenció tot el que passa a la plaça acompanyant les envestides dels carretons amb uns "aiiiis" que m'emocionen de veure la gran afició i estima que els que tenim l'honor i l'orgull de viure'ho tots els anys penso que som uns previlegiats de sentir aquesta festa i de que estigui tan arrelada a les nostres terres. 
Els bous han sabut mantenir-se durant molts anys com la festa més participativa de les festes majors dels nostres municipis i això ha sigut gràcies a gent com mun pare per exemple que desde ben menut va saber inculcar-me aquesta festa i que jo de la mateixa manera he trasmés als meus fillols i nebots que l'han agafat amb tantes ganes com jo i per tant en el meu cas la festa dels bous està assegurada unes quantes generacions més. 

lunes, 11 de junio de 2012

La nostra "TELE"i la Festa dels BOUS:

La nostra "TELE"  i la Festa dels BOUS, per Santi Albiol:

Sempre havia cregut que la nostra televisió autonòmica tenia que defensar i tractar a tots els territoris de Catalunya per igual i finalment he arribat a la conclusió que les nostres terres, les Terres de l'Ebre, som un 0 a l'esquerra. A aquesta conclusió hi he arribat després que la passada setmana iniciava un dels telenotices nit amb imatges en directe des de la ciutat de Berga on donava inici la coneguda festa de la "PATUM". Durant la resta de dies, es van fer connexions en directe per tal de donar-nos a conèixer el seguiment de la festa. A mi particularment em sembla bé, s'ha de fer difusió de totes les festes que tenim a Catalunya i aquesta evidetment ho és. Pronte es començaran a fer els primers concursos importants de Castellers i com no la nostra "TELE" hi estarà present per difondre aquesta festa, declarada l'any passat  Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, per la qual cosa em congratula aquest reconeixement, ja que enriquim el nostre patrimoni cultural i tradicional. Ara bé, el problema arriba a partir d'aquest mateix mes de juny, quan iniciem de forma ininterrumpida i fins al novembre les nostres festes amb bous i tot i ser una festa catalana i tradicional a les nostres terres, la nostra "TELE" ni en fa difusió ni té temps per venir i gravar unes imatges de cap dels pobles que fem bous al territori. Això sí, si pel mig hi ha alguna polèmica, llavors sí que corren i treuen en titulars la notícia. Per tant jo particularment em sento marginat i maltractat per la meva "TELE". Amb fets així no es té per igual al territori i la nostra festa dels bous és tant o més important que d'altres modalitats festives de Catalunya. Una festa que per si no ho saben també està reconeguda oficialment, tot i que segurament no interessa difondre-ho. Però aviat ho estarà per la UNESCO com a Festa Cultural Immaterial de la Humanitat i també pel govern de la Generalitat com a Element Festiu i Patrimonial d'Interès Nacional i si encara no n'hi ha prou, el Govern Central també la declararà com a Bé d'Interés Cultural. Però segurament encara no serà suficient per fer-ne difusió positiva. Ara que tot canviaria si aquesta festa tingués arrelament a la zona metropolitana, llavors és possible que fins i tot es retransmetés en directe algun bou embolat o tarda de vaques... En fi, aquí novament es demostra el clar i contundent maltracte entre unes festes i d'altres. Igual el problema és que els que fan la nostra "TELE" pensin que els del sud no tenim els mateixos drets que els de la resta del país. Però els hi agradi o no les Terres de l'Ebre existeixen i la festa dels BOUS també i mentres hi hagi gent que participi i visqui la nostra festa nosaltres lluitarem per a defensar-la i si la nostra "TELE" no vol ajudar-nos a fer-ne difusió sempre ens quedaran els nostres canals televisius del territori que afortunadament estan amb nosaltres. M'agradaria creure que algun dia la que considerava la meva "TELE" autonòmica poses alguna noticia de la massiva participació dels actes amb bous als nostres pobles i cuides una mica més aquesta festa que vulguin o no és tradicional i molt important a una zona del país que s'anomena TERRES DE L'EBRE. 

sábado, 9 de junio de 2012

Programació de bous Juny 2012:

Programació bous Juny 2012 a les Terres de l'Ebre:

Com més ens apropem a l'estiu més pobles comencen les seves particulars Festes Majors i com no podia ser d'una altra manera els bous en son els protagonistes. A continuació us adjunto la programació prevista per aquest mes de JUNY a les nostres terres.

LLIGALLO DEL GANGUIL (Camarles - Baix Ebre): Tot i que en un principi tot apuntava a que aquest any els actes amb bous s'anul.laven per culpa de la crisis i els pocs recursos de l'Ajuntament, al final les ganes de mantenir viva la festa i la insistència dels veïns de no poder gaudir d'aquestes festes tan participatives han fet que finalment hi hagi bous als Lligallos. Aquesta és la programació prevista:

Divendres, 22 de juny:      
A les24 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Hilario Princep.
Dilluns, 25 de juny:       
A les 19 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Hilario Princep.
Dimarts, 26 de juny:       
A les 19 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego".
A les 21:30 hores: Bou Capllaçat de la ramaderia de Hilario Princep.
Dimecres, 27 de juny:   
A les 19 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego".
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Hilario Princep.

L'AMPOLLA (Baix Ebre): És el primer poble de les Terres de l'Ebre venint de Tarragona que celebra festes amb bous, el poble que s'anomena La porta de l'Ebre i entre els seus actes més participatius es troben també els bous a la mar. Aquesta és la programació prevista:

Diumenge, 17 de juny: 
A les 23:30 hores: Bou embolat de la ramaderia de Germans Margalef.
Dimecres, 20 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Mansilla.
A les 20:30 hores: Bou Capllaçat de la ramaderia de Germans Margalef.
A les 23:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Fernando Mansilla.
Dijous, 21 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Mansilla.
Divendres, 22 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramderia de Germans Margalef.
Dissabte, 23 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Hilario Princep.
Dilluns, 25 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Germans Margalef.

ELS VALENTINS (Ulldecona - Montsià): Aquesta barriada d'Ulldecona, s'ha convertit amb els anys amb parada obligada per als aficionats als bous de les nostres terres. Durant molts anys s'ha vist qualitat i a servit a molts ramaders com a plataforma d'entrada a altres pobles de la zona. Aquest any tenen preparada la següent programació:

Dijous, 14 de juny:
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Fernando Mansilla.
Divendres, 15 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Armando Beltrán.
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Armando Beltrán.
Dissabte, 16 de juny:

A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Machancoses.
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Fernando Machancoses.
Diumenge, 17 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Mansilla.






GODALL (Montsià): Finalment també cal comentar que la Penya La Serra de Godall també té previst realitzar la seva VII Festa Campera el proper diumenge dia 17 de juny a la Finca Barranc de Lloret, propietat del ramader de Deltebre Pedro Fumadó. Qui vulgui assistir-hi es pot apuntar fins al dia 13 de juny. Els preus per a participar d'aquesta festa son:

  ELS SOCIS =                    10 €
  ELS NO SOCIS =             18 €
  NENS FINS 12 ANYS =    6 €
Dintre d'aquests preus hi entra: El dinar, beguda durant tot el dia, vaquetes i una gimcana taurina per a tots els valents que vulguin participar-hi.

Aquest mes de juny ve molt carregat d'actes amb bous, això ja comença a tenyir-se de festa i de bous. A participar-hi que amb un tres i no res ens haurà passat la temporada sense ni adonar-mos'en.







jueves, 7 de junio de 2012

Els Bous Cerrils per al 2012:

Els Bous Cerrils per al 2012:

No es pot negar que hi haurà pobles aquesta temporada que redueixi la quantitat de dies de bous, degut exclusivament al context de crisis econòmica. Però el que no es pot negar és que tot i aquesta maleïda crisis, les penyes i comissions de bous del nostre territori aquest any més que mai han fet un esforç extrem per organitzar actes dintre de les festes majors dels seus respectius pobles per augmentar l'oferta d'espectacles taurins i això s'ha aconseguit amb escreix. L'any 2012 tot i la que està caen, serà l'any que major nombre de bous cerrils es podran veure. Per això, crec que és de justícia fer-ne difusió i a continuació us adjuntaré el llistat de pobles que s'han apuntat a la modalitat del bou cerril. Vagi per adelantat a totes aquelles penyes i comissions que amb l'esforç i il.lusió han volgut participar a fer més gran si cap la nostra festa i demostrar així que tenim corda per a molt de temps.

CERRILS 2012:

POBLACIÓ                      COMARCA             RAMADERIA I NÚMERO BOUS
  1. Mas de Barberans              Montsià         Vda. de Flores Tassara (1)                  
  2. Alcanar                              Montsià         D. Javier Guardiola Domínguez (1)        
  3. Santa Bàrbara                    Montsià         Núñez del Cubillo (1)                             
  4. Santa Bàrbara                    Montsià         Torrestrella (1)                                       
  5. Masdenverge                     Montsià         Aldeaquemada (2)                                  
  6. Godall                               Montsià         D. Javier Guardiola Domínguez (1)          
  7. Godall                               Montsià         La Palmosilla (1)                                     
  8. Sant Jaume d'Enveja          Montsià         Joaquin Buendia (1)                                
  9. La Sènia                            Montsià         La Campana (1)                                     
  10. Amposta                           Montsià         Guardiola Fantoni (1)                             
  11. Amposta                           Monstià         D. Javier Guardiola Domínguez (1)         
  12. Amposta                           Montsià         Sergio Centelles (1)                                 
  13. Sant Carles Ràpita            Montsià         D. Cebada Gago (1)                                
  14. La Galera                         Montsià         Rogelio Martí (2)                                     
Camarles, l'Aldea, Deltebre, EMD Muntells, segurament també s'apuntaran però a dia d'avui no disposo de la informació respecte si han comprat bous o no.

GALERIA D'IMATGES DELS BOUS CERRILS:

 Bou de Guardiola Domínguez (Alcanar)
   Bous Cerrils dels Planers pels Bous (Santa Bàrbara)


 Bous Cerrils de la Penya Che Bou
 Ramaderia Aldeaquemada
                     


Bou Cerril de la Penya Ràpita Cerril
Ramaderia Cebada Gago
                                                            Bous Cerrils de la Penya La Serra (Godall)




Bou de la Penya Cerril d'Amposta
Ramaderia de Guardiola Fantoni
Bou Cerril de la Penya La Sènia
Ramaderia La Campana



 Bou Cerril de la Penya Gerard Porres de Sant Jaume Enveja
Ramaderia de Joaquin Buendia

Bou Cerril de la Penya Bou per la Festa d'Amposta
Ramaderia Sergio Centelles


Com veieu aquest any més que mai viurem la festa al màxim i amb fets així demostrem que ningú millor que nosaltres defensa la festa i per supost ningú millor que nosaltres per mantenir viva aquesta tradició. El nostre territori és petit però molt gran alhora de lluitar per la seva CULTURA i TRADICIÓ. 

lunes, 4 de junio de 2012

Seguiment bous Temporada 2012:

Una altra de les coses que m'agradaria compartir amb vosaltres, és la meva particular temporada. On vaig, i amb qui hi vaig... per exemple. I això és el que faré tot seguit. Amb un primer bloc de gener fins a maig d'aquest any.
GENER 2012:
- 28/01/2012: Vaig assistir a la població de Benavites (Castelló), on es celebraven les festes de la Colla Bou de Gener. Aquest any van lidiar dos bous, un de la ramaderia de Sepúlveda i l'altre de la ramaderia de Juan Manuel Criado. Tots dos animals van ser comprats a la finca del meu bon amic Luís Alcón de la Vall d'Uixó.En aquesta sortida vaig anar acompanyat d'Andreu Roig. 
MARÇ 2012:
- 16/03/2012: Vaig assistir a la població de Castelló. La ciutat celebrava les seves festes de la Magdalena i aquest dia hi havia preparat un cartell molt atractiu. Concurs d'emboladors amb bous de Palha, Concurs de ramaderies i un parell de desafíos entre Nicolas Vergonzeanne i el bou "Ratón" de Gregorio de Jesús i per una altra banda el Chipu amb la vaca "Alegria" de Machancoses. L'atractiu inicial que tenia el cartell va quedar en un segon terme, ja que l'organització de l'event va ser baix al meu punt de vista pèssim. Pel que fa al concurs d'emboladors, el premi va quedar desert per incompliment de les normes per part de la gent del públic. el concurs de ramaderies en compte de veure el lluiment de les vaques van deixar participar a tots els que vulguessin baixar al rogle i les vaques no sabien per on anar. Les vaques que hi participàven eren bones ("Vinagra" de Parejo, "Mejicana" de Margalef, "Voltaora" de Faet...). En definitiva un cartell fet única i exclusivament per engordir les butxaques dels organitzadors, que això sí, van saber vendre a la perfecció aquest esdeveniment i van omplir de gom a gom les grades de la plaça de bous de Castelló, tal com es diu estava fins la bandera. En aquesta ocasió vaig anar acompanyat per Vanessa Sànchez.
- 24/03/2012: Vaig assistir a Benassal (Castelló), aquesta població celebrava les Festes de la Joventut, organitzada pels quintos del municipi. Vaig poder veure tres bous cerrils, dos de la ramaderia de Jimenez Pasquau i l'altre de la ramaderia de Los Ronceles. En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Àngel Sánchez, Mireia Millán i Vanessa Sánchez.
ABRIL 2012:
- 07/04/2012: Vaig assistir a la població d'Onda (Castelló), aquesta taurina població celebrava la seva Pasqua Taurina i aquest dia hi havia programada l'exhibició de sis vaques de Miura i un bou també de la ramaderia de Miura, que estava molt ben presentat, tot i que tenia un defecte a la vista. Pel que fa a les vaques, totes tenien les característiques de la ramaderia però la presentació deixava molt que desitjar. En aquesta sortida vaig anar acompanyat  per Andreu Roig, Joana Fumadó, Dani Climent, Leroy Montañés, Jèssica Chimeno, Albert Borràs, Jordi Roldan, tots companys de la Penya "Che Bou" de Masdenverge.
-14/04/2012: Va començar el dia assistint a la població de Càlig (Castelló), on la Penya Els Amics celebraven la festivitat de Sant Vicent Ferrer i van organitzar la desencaixonada de dos vaques de la ramderia de Sergio Centelles i d'un bou de la ramaderia de Jimenez Pasquau. Després ens vam desplaçar a la població de la Vall d'Uixó (Castelló), on vam veure la prova d'un bou de la ramaderia de Murteira Grave, al barri de Sant Vicent i finalment vam anar a la població de La Llosa (Castelló), on estava programat per part de la Colla Bou de Pasqua la desencaixonada d'un preciós bou de la ramaderia de Juan Manuel Criado. Animal molt ben presentat i que va fer una exhibició magnífica estant pels carrers quasi dos hores. En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Àngel Sánchez.
- 21/04/2012 i 22/04/2012: Aldover (Tarragona), celebrava la recuperació de les seves festes en honor al Patró de la població Sant Jordi. Per a l'ocasió la Penya Lo Pou va organitzar un cap de setmana taurí amb vaques i bous de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego". Molta gent va assistir a veure aquests actes taurins que iniciaven la temporada amb bous a les Terres de l'Ebre. En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Vanessa Sánchez.
- 27/04/2012 i 29/04/2012: El Mas de Barberans (Tarragona), celebrava les seves Festes Majors en honor al seu Patró Sant Marc. El dia 27 vaig anar a veure el bou embolat de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego" i el dia 29 vaig anar a veure la tarda de capons de la ramaderia de Enrique Domínguez de Funes (Navarra), capons adquirits per Vicente "Capota" de Vila-Real. Una interessant tarda es va poder veure, animals molt braus i encastats. La tarda va acabar amb la desencaixonada d'un bou de la ramaderia de Flores Tassara. En aquesta ocasió vaig anar acompanyat per Vanessa Sánchez.
MAIG 2012:
- 05/05/2012: Canet lo Roig (Castelló), vaig anar a veure una tarda de vaques al carrer de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego". En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Àngel Sánchez, Mireia Millán, Dani Callejón. 
- 11/05/2012: Vaig anar a Cabanes (Castelló), on es feia la prova de dos bous cerrils, un de la ramaderia de Aldeanueva i l'altre de la ramaderia de Lara Sangran. En aquesta sortida vaig anar amb Andreu Roig, Dani Climent, Leroy Montañés i Jordi Roldán.
- 13/05/2012, 14/05/2012, 15/05/2012, 18/05/2012 i 19/05/2012: Festes Majors d'Alcanar, baix al meu punt de vista, es tractava d'un cartell molt interessant i amb molta qualitat. Hi estaven programades tardes de vaques de les ramaderies punteres de l'actualitat taurina i mesclat amb exhibicions poc freqüents al nostre territori com la de José Luís Pejenaute i el bou "Capitán" de Santos Zapateria o per exemple la actuació de la vaca "brasilenya" i Ricardo de la ramaderia del Puntal, que per a mi va ser sensacional. També es va poder veure la desencaixonada d'un bou cerril de la ramaderia de Guardiola Domínguez. En definitiva gran cartell el que va organitzar la Comissió de Bous d'Alcanar. Durant aquest dies vaig anar a veure els diferents actes d'Alcanar amb Vanessa Sànchez.