divendres, 23 de novembre del 2012

Fem el suficient per la festa...?

Fem el suficient per la festa...?


Responent a la pregunta d'aquest article, a mi m'agradaria pensar que sí, tot i que en moltes ocasions crec que no fem tot el que podríem fer per la nostra festa.


Moltes vegades penso que ens falten ganes, ja que pensem que com que hi ha gent que ja lluita per la defensa de la festa ja no cal fer res més...ells ja treballen per tots nosaltres i penso sincerament que aquesta no és la solució. Sempre parlem de la festa dels castellers, dels festers de la Patum i en moltes coses ens superen.... amb unitat a l'hora de defensar les seves tradicions.


Els aficionats als bous tenim un gran defecte, no unir-se en moments importants. I us posaré un exemple. Ara fa tres anys es va constituir la Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, crec que va ser tot un encert i la cosa ha funcionat ja que aquesta entitat agrega al 98% de les penyes i comissions taurines del territori ebrenc. Des del primer moment recordo que ens animaven a organitzar una jornada taurina per a entregar premis, concretament els premis "Els millors de l'any", doncs bé aquest moment ha arribat i per primera vegada al nostre territori es realitzarà el proper dissabte dia 1 de desembre la I Gala Taurina Terres de l'Ebre. Per a la ocasió s'ha preparat un sopar de gala que precidirà a la entrega dels premis. Uns premis que tindran nou categories (millor bou embolat de corro, millor bou embolat cerril, millor bou capllaçat, millor tarda de vaques, millor setmana taurina, millor iniciativa de recuperació d'actes taurins, millor cartell de bous de penyes, millor presentació de bou cerril i millor prova de bou cerril...) i per finalitzar hi ha preparat un ball per a tots els assistents. Tot això per un preu de 30€. Jo entenc que el moment de context econòmic no apremia a fer esforços econòmics però hem de ser conscients que aquesta gala que moltes persones demanaven és el primer cop que es fa a les terres de l'ebre i hauriem de demostrar tots plegats, fent un esforç i reunir-mos en front d'una taula i disfrutar de la part més cultural de la nostra festa. A mi m'agradaria pensar que aquesta gala serà un èxit de participació, però també soc realista i penso que la gent només se'n recorda de la festa dels bous una setmana abans de les festes del seu propi poble i que la resta de l'any la gent deixa aparcada la seva afició. Es trist pensar que no sabem  involucrar-nos amb contundència amb esdeveniments com aquest, això a mi personalment em dóna tristesa.



Jo penso que la nostra festa és molt més que la setmana taurina del nostre poble, que l'autèntic aficionat lluita cada dia per la festa, lluita per posar-la al lloc que li correspont, lluita per disfrutar no només per veure còrrer el bou o la vaca, disfruta amb actes que premien l'esforç de la seva penya o comissió o simplement lluita per traspassar la festa a futures generacions de la mateixa manera que van lluitar els nostres avantpassats per deixar-mo-la en el millor estat possible. Jo pensoque la festa dels bous  és cosa de tots i entre tots som els que l'hem de defensar fins a les últimes conseqüències, perquè si esperem que els de fora ens la cuidin o tenim magre. I a més a més sentint perles com les del candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya pel PSC el Sr. Pere Navarro respecte al contrasentit que li ocasionava no haver prohibit els bous havent-se carregat les corrides de bous a catalunya. En altres modalitats festives no passa però en la nostra, la ignorància i la distància entre la zona central del nostre país respecte a les nostres terres és infinita. Com pot un candidat a presidir el nostre país fer aquestes declaracions, és que a cas nosaltres, els taurins, no som tan catalans com els de Barcelona o Girona, per exemple? És que a cas el nostre vot no compta de la mateixa manera que a Lleida, per exemple?... Però això ara no toca, o si toca l'autèntica fita que tenen avui en dia els polítics siguin del color que siguin es defensar totes les tradicions i parts de catalunya i a poder ser que treballin tots plegats per treure'ns del pou on estem ficats i es deixin de tonteries que no van enlloc.

En moments com aquest on s'organitza un acte a nivell territorial hauríem de ser capaços de demostrar fins a quin punt ens agrada la festa i la volem promocionar. Aquest hauría de ser un acte on es tindria que posar el cartell de no hi ha entrades com en els grans cartells taurins.

M'agradaria molt poder ser l'encarregat de posar aquest cartell o de comunicar-ho via facebook, però com he dit abans això no depent de mi, depent de tots els que ens fem dir aficionats.... Jo crec que no demano gaire simplement una mica més de compromís per la nostra tradició, la nostra cultura i la nostra passió que almenys per a mi son ELS BOUS....!!!