dimarts, 19 de juny del 2012

¡Gràcies animalistes, l'afició us està agraïts!


Ara fa tres anys, un grup de gent aficionada a la festa dels bous, van iniciar una sèrie de reunions per tal de motivar a la gent i crear una Agrupació que servís de nexe d'unió entre totes les penyes i comissions de bous del nostre territori. Tot aquest tema naixia al mateix temps que els sectors animalistes i abolidors de la festa dels bous presentaven al Parlament de Catalunya una ILP demanant la prohibició de les corrides de bous a Catalunya. Una Iniciativa Legislativa Popular acompanyada de 180.000 firmes (la majoria de persones de fora de Catalunya), però que va servir per a que al juliol del 2010 s'aprovés per la meitat de la cambra catalana, tot i que va tractar-se vaig al meu punt de vista, d'una majoria poc convicent ja que el resultat va tirar endavant per pocs vots de diferència. Les corrides de bous a Catalunya passaríen doncs a la història a partir de l'1 de gener del 2012, és va prohibir doncs la LLIBERTAT de poder assistir als bous per voluntat pròpia, com si a mi per anar a veure una corrida em paguessin l'entrada. És que a cas l'entrada a una plaça de bous és obligatòria? O l'administració paga part de les entrades a la gent? Jo penso que les dues preguntes tenen una mateixa resposta, NOOOO!!!!. Uns mesos després es debatia l'aprovació de la Llei 34/2010 de Regulació de les Festes Tradicionals amb Bous i el resultat sortit de la votació va tenir un altre sentit, l'aprovació es va produir per una aplastant majoria del Parlament Català. A partir d'aquest moment comença la campanya dels animalistes per desgastar la nostra festa dels bous, manifestacions provocatives, performance's d'una absoluta repugnància, denúncies infundades i totalment falses, és a dir, utilitzant la fòrmula de DENUNCIAR PER DENUNCIAR. És en aquest moment que gràcies a la unió de les Penyes i Comissions del territori i per mig de l'Agrupació comencem nosaltres a fer-mos sentir i a defensar la festa dels bous com mai abans s'havia fet. Em segut portada de multitud de diaris i revistes, em sortit a programes de màxima audiència, tan de televisió com de ràdio, i en tots i cadascun d'aquests espais hem donat una lliçó d'unitat i sobretot lo que hem donat han segut arguments i fins i tot hem guanyat per primer cop tots els debats que s'han fet tan dintre com fora del territori. La gent dels bous hem deixat als que s'anomenen animalistes sense arguments i s'han deixat al descobert quines son les veritables pretencions d'aquests fanàtics radicals. Els animals els preocupen ben poc, és més, nosaltres els podriem donar lliçons de com es protegeixien els animals. A cas han segut ells qui han mantigut vius els bous de Illa de Bous? La resposta torna a ser la mateixa NOOOO!!! El que sí saben fer i molt bé per cert, és fer campanyes de sol.licitud d'ajuts econòmics. D'alguna manera s'han d'auto-finançar les seves actuacions. 


I sí encara no n'hi havia prou, des de fa uns mesos han nascut una sèrie de iniciatives a nivell de ràdios locals i televisions territorials que difonen la festa dels bous per tots els racons de les nostres terres. Uns bons exemples en son Ràdio Delta que conjuntament amb La Plana Ràdio i el Grup Ebre TV emeteixen cada setmana el programa "Espai Taurí" i Amposta Ràdio també s'uneix a la programació taurina amb el programa setmanal "Bous a la Plaça". La festa dels bous mai ha tingut tan de protagonisme al nostre territori i per suposat mai s'ha parlat tan de bous als nostres pobles. Per això vull donar-los les gràcies als animalistes pels seus constants atacs que l'únic que han aconseguit és que nosaltres diguèssim PROU. 


Per tant jo particularment els hi dono les GRÀCIES, perquè m'han fet obrir els ulls com suposo que a la majoria de gent que estima la festa i que està cansada i farta d'aguantar a aquesta colla de fanàtics radicals i abolicionistes d'una tradició de molts i molts d'anys al nostre territori. I com sempre m'han ensenyat el temps posa a cadascú al seu lloc i el nostre moment ja ha arribat.  Demano per tant, llibertat i respecte a una gran quantitat de gent que estima i defensa aquesta fantàstica festa que s'anomenen BOUS!!!!

dijous, 14 de juny del 2012

Els menuts i la festa dels bous:



Recordo des de ben petit el nerviosisme i la impaciència en la que jo particulament esperava les festes majors del meu poble per disfrutar de la que ha segut sempre la meva passió. Em poso encara ara de carn de gallina, quan arribava el dia 4 d'agost i sobre 
les 8:30 del matí l'atguatzil municipal anunciava per megafonia a tot el poble que el bou capllaçat ja havia arribat i que a les 9 se soltaria pels carrers del municipi. Evidentment en aquella època jo tenia uns 6 anys i com a molt veia el bou des del balcó de casa meva i al pas de l'animal remullava a la gent amb aigua, és una imatge que s'ha quedat sempre gravada a les meves pupil.les. Després les tardes de vaques a la plaça, on recordo perfectament que quasi bé una hora abans de començar la tarda jo ja estava a primera fila al costat del torill per veure descarregar els animals. En pocs minuts s'omplia de gent menuda com jo per veure aquesta maniobra i com de sobte el pastor ens deia a tots que teniem que estar en silènci ja que si no les vaques no baixarien del camió. En el meu cas anava als bous carregat de draps de color roig lligats amb un pal i no descansava amb tota la tarda de cridar als animals per a que pasesin per baix la meva carreta per poder-li passar el drap per damunt i em pensava que era el millor torero del món. 


Posteriorment el so d'un xiulet anunicava que havia arribat la mitja part i era moment de berenar. Tota la plaça es posava a menjar-se tot tipus de menjar (bocadillos, cassoles de mandonguilles, callos, estofat...) soc capaça encara de sentir aquells aromes que es respiraven. Després del berenar - sopar ens deixaven baixar una estona a la plaça a jugar amb la resta d'amics i com no jugavem a bous. Jo recordo que sempre em demanava ser el bou i poder posar-me a la pell d'aquest preciós animal i envestir com un boig a tots els nens. Novament sonava el xiulet i un reguerall de xiquets i xiquetes marxavem com a coets cap a les nostres carretes. I finalment arribava l'esperat bou embolat i el millor moment recordo que era quan un cop els emboladors li tallaven la corda sortien aquelles xispes dels ferratges i il.luminava la plaça com si arribes el dia. I aquest protocol es repetia any rera any i ara quan ja han passat quasi trenta anys d'quests records d'infantessa continuo mirant als nens i nenes d'ara que fan exactament el mateix que feia jo quan era petit i penso que no haurem fet tan malament les coses quan aquests crios disfruten i estimen la festa com la estimavem i la viviem nosaltres quan teniem la seva edat. A més ara tenen una cosa que nosaltres no teniem, aquests carretons que fan les delícies dels menuts. Molts pobles les demanen a altres pobles i s'ha convertit amb un joc obligat durant les tardes de vaques i sobretot abans del bou embolat, moment que s'ompli la plaça de gom a gom (nens, nenes, pares, etc...) i la gent que estem a les barreres seguim amb gran atenció tot el que passa a la plaça acompanyant les envestides dels carretons amb uns "aiiiis" que m'emocionen de veure la gran afició i estima que els que tenim l'honor i l'orgull de viure'ho tots els anys penso que som uns previlegiats de sentir aquesta festa i de que estigui tan arrelada a les nostres terres. 
Els bous han sabut mantenir-se durant molts anys com la festa més participativa de les festes majors dels nostres municipis i això ha sigut gràcies a gent com mun pare per exemple que desde ben menut va saber inculcar-me aquesta festa i que jo de la mateixa manera he trasmés als meus fillols i nebots que l'han agafat amb tantes ganes com jo i per tant en el meu cas la festa dels bous està assegurada unes quantes generacions més. 

dilluns, 11 de juny del 2012

La nostra "TELE"i la Festa dels BOUS:

La nostra "TELE"  i la Festa dels BOUS, per Santi Albiol:

Sempre havia cregut que la nostra televisió autonòmica tenia que defensar i tractar a tots els territoris de Catalunya per igual i finalment he arribat a la conclusió que les nostres terres, les Terres de l'Ebre, som un 0 a l'esquerra. A aquesta conclusió hi he arribat després que la passada setmana iniciava un dels telenotices nit amb imatges en directe des de la ciutat de Berga on donava inici la coneguda festa de la "PATUM". Durant la resta de dies, es van fer connexions en directe per tal de donar-nos a conèixer el seguiment de la festa. A mi particularment em sembla bé, s'ha de fer difusió de totes les festes que tenim a Catalunya i aquesta evidetment ho és. Pronte es començaran a fer els primers concursos importants de Castellers i com no la nostra "TELE" hi estarà present per difondre aquesta festa, declarada l'any passat  Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, per la qual cosa em congratula aquest reconeixement, ja que enriquim el nostre patrimoni cultural i tradicional. Ara bé, el problema arriba a partir d'aquest mateix mes de juny, quan iniciem de forma ininterrumpida i fins al novembre les nostres festes amb bous i tot i ser una festa catalana i tradicional a les nostres terres, la nostra "TELE" ni en fa difusió ni té temps per venir i gravar unes imatges de cap dels pobles que fem bous al territori. Això sí, si pel mig hi ha alguna polèmica, llavors sí que corren i treuen en titulars la notícia. Per tant jo particularment em sento marginat i maltractat per la meva "TELE". Amb fets així no es té per igual al territori i la nostra festa dels bous és tant o més important que d'altres modalitats festives de Catalunya. Una festa que per si no ho saben també està reconeguda oficialment, tot i que segurament no interessa difondre-ho. Però aviat ho estarà per la UNESCO com a Festa Cultural Immaterial de la Humanitat i també pel govern de la Generalitat com a Element Festiu i Patrimonial d'Interès Nacional i si encara no n'hi ha prou, el Govern Central també la declararà com a Bé d'Interés Cultural. Però segurament encara no serà suficient per fer-ne difusió positiva. Ara que tot canviaria si aquesta festa tingués arrelament a la zona metropolitana, llavors és possible que fins i tot es retransmetés en directe algun bou embolat o tarda de vaques... En fi, aquí novament es demostra el clar i contundent maltracte entre unes festes i d'altres. Igual el problema és que els que fan la nostra "TELE" pensin que els del sud no tenim els mateixos drets que els de la resta del país. Però els hi agradi o no les Terres de l'Ebre existeixen i la festa dels BOUS també i mentres hi hagi gent que participi i visqui la nostra festa nosaltres lluitarem per a defensar-la i si la nostra "TELE" no vol ajudar-nos a fer-ne difusió sempre ens quedaran els nostres canals televisius del territori que afortunadament estan amb nosaltres. M'agradaria creure que algun dia la que considerava la meva "TELE" autonòmica poses alguna noticia de la massiva participació dels actes amb bous als nostres pobles i cuides una mica més aquesta festa que vulguin o no és tradicional i molt important a una zona del país que s'anomena TERRES DE L'EBRE. 

dissabte, 9 de juny del 2012

Programació de bous Juny 2012:

Programació bous Juny 2012 a les Terres de l'Ebre:

Com més ens apropem a l'estiu més pobles comencen les seves particulars Festes Majors i com no podia ser d'una altra manera els bous en son els protagonistes. A continuació us adjunto la programació prevista per aquest mes de JUNY a les nostres terres.

LLIGALLO DEL GANGUIL (Camarles - Baix Ebre): Tot i que en un principi tot apuntava a que aquest any els actes amb bous s'anul.laven per culpa de la crisis i els pocs recursos de l'Ajuntament, al final les ganes de mantenir viva la festa i la insistència dels veïns de no poder gaudir d'aquestes festes tan participatives han fet que finalment hi hagi bous als Lligallos. Aquesta és la programació prevista:

Divendres, 22 de juny:      
A les24 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Hilario Princep.
Dilluns, 25 de juny:       
A les 19 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Hilario Princep.
Dimarts, 26 de juny:       
A les 19 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego".
A les 21:30 hores: Bou Capllaçat de la ramaderia de Hilario Princep.
Dimecres, 27 de juny:   
A les 19 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego".
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Hilario Princep.

L'AMPOLLA (Baix Ebre): És el primer poble de les Terres de l'Ebre venint de Tarragona que celebra festes amb bous, el poble que s'anomena La porta de l'Ebre i entre els seus actes més participatius es troben també els bous a la mar. Aquesta és la programació prevista:

Diumenge, 17 de juny: 
A les 23:30 hores: Bou embolat de la ramaderia de Germans Margalef.
Dimecres, 20 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Mansilla.
A les 20:30 hores: Bou Capllaçat de la ramaderia de Germans Margalef.
A les 23:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Fernando Mansilla.
Dijous, 21 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Mansilla.
Divendres, 22 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramderia de Germans Margalef.
Dissabte, 23 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Hilario Princep.
Dilluns, 25 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Germans Margalef.

ELS VALENTINS (Ulldecona - Montsià): Aquesta barriada d'Ulldecona, s'ha convertit amb els anys amb parada obligada per als aficionats als bous de les nostres terres. Durant molts anys s'ha vist qualitat i a servit a molts ramaders com a plataforma d'entrada a altres pobles de la zona. Aquest any tenen preparada la següent programació:

Dijous, 14 de juny:
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Fernando Mansilla.
Divendres, 15 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Armando Beltrán.
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Armando Beltrán.
Dissabte, 16 de juny:

A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Machancoses.
A les 22:30 hores: Bou Embolat de la ramaderia de Fernando Machancoses.
Diumenge, 17 de juny:
A les 18:30 hores: Tarda de Vaques de la ramaderia de Fernando Mansilla.






GODALL (Montsià): Finalment també cal comentar que la Penya La Serra de Godall també té previst realitzar la seva VII Festa Campera el proper diumenge dia 17 de juny a la Finca Barranc de Lloret, propietat del ramader de Deltebre Pedro Fumadó. Qui vulgui assistir-hi es pot apuntar fins al dia 13 de juny. Els preus per a participar d'aquesta festa son:

  ELS SOCIS =                    10 €
  ELS NO SOCIS =             18 €
  NENS FINS 12 ANYS =    6 €
Dintre d'aquests preus hi entra: El dinar, beguda durant tot el dia, vaquetes i una gimcana taurina per a tots els valents que vulguin participar-hi.

Aquest mes de juny ve molt carregat d'actes amb bous, això ja comença a tenyir-se de festa i de bous. A participar-hi que amb un tres i no res ens haurà passat la temporada sense ni adonar-mos'en.







dijous, 7 de juny del 2012

Els Bous Cerrils per al 2012:

Els Bous Cerrils per al 2012:

No es pot negar que hi haurà pobles aquesta temporada que redueixi la quantitat de dies de bous, degut exclusivament al context de crisis econòmica. Però el que no es pot negar és que tot i aquesta maleïda crisis, les penyes i comissions de bous del nostre territori aquest any més que mai han fet un esforç extrem per organitzar actes dintre de les festes majors dels seus respectius pobles per augmentar l'oferta d'espectacles taurins i això s'ha aconseguit amb escreix. L'any 2012 tot i la que està caen, serà l'any que major nombre de bous cerrils es podran veure. Per això, crec que és de justícia fer-ne difusió i a continuació us adjuntaré el llistat de pobles que s'han apuntat a la modalitat del bou cerril. Vagi per adelantat a totes aquelles penyes i comissions que amb l'esforç i il.lusió han volgut participar a fer més gran si cap la nostra festa i demostrar així que tenim corda per a molt de temps.

CERRILS 2012:

POBLACIÓ                      COMARCA             RAMADERIA I NÚMERO BOUS
  1. Mas de Barberans              Montsià         Vda. de Flores Tassara (1)                  
  2. Alcanar                              Montsià         D. Javier Guardiola Domínguez (1)        
  3. Santa Bàrbara                    Montsià         Núñez del Cubillo (1)                             
  4. Santa Bàrbara                    Montsià         Torrestrella (1)                                       
  5. Masdenverge                     Montsià         Aldeaquemada (2)                                  
  6. Godall                               Montsià         D. Javier Guardiola Domínguez (1)          
  7. Godall                               Montsià         La Palmosilla (1)                                     
  8. Sant Jaume d'Enveja          Montsià         Joaquin Buendia (1)                                
  9. La Sènia                            Montsià         La Campana (1)                                     
  10. Amposta                           Montsià         Guardiola Fantoni (1)                             
  11. Amposta                           Monstià         D. Javier Guardiola Domínguez (1)         
  12. Amposta                           Montsià         Sergio Centelles (1)                                 
  13. Sant Carles Ràpita            Montsià         D. Cebada Gago (1)                                
  14. La Galera                         Montsià         Rogelio Martí (2)                                     
Camarles, l'Aldea, Deltebre, EMD Muntells, segurament també s'apuntaran però a dia d'avui no disposo de la informació respecte si han comprat bous o no.

GALERIA D'IMATGES DELS BOUS CERRILS:

 Bou de Guardiola Domínguez (Alcanar)
   Bous Cerrils dels Planers pels Bous (Santa Bàrbara)


 Bous Cerrils de la Penya Che Bou
 Ramaderia Aldeaquemada
                     


Bou Cerril de la Penya Ràpita Cerril
Ramaderia Cebada Gago
                                                            Bous Cerrils de la Penya La Serra (Godall)




Bou de la Penya Cerril d'Amposta
Ramaderia de Guardiola Fantoni
Bou Cerril de la Penya La Sènia
Ramaderia La Campana



 Bou Cerril de la Penya Gerard Porres de Sant Jaume Enveja
Ramaderia de Joaquin Buendia

Bou Cerril de la Penya Bou per la Festa d'Amposta
Ramaderia Sergio Centelles


Com veieu aquest any més que mai viurem la festa al màxim i amb fets així demostrem que ningú millor que nosaltres defensa la festa i per supost ningú millor que nosaltres per mantenir viva aquesta tradició. El nostre territori és petit però molt gran alhora de lluitar per la seva CULTURA i TRADICIÓ. 

dilluns, 4 de juny del 2012

Seguiment bous Temporada 2012:

Una altra de les coses que m'agradaria compartir amb vosaltres, és la meva particular temporada. On vaig, i amb qui hi vaig... per exemple. I això és el que faré tot seguit. Amb un primer bloc de gener fins a maig d'aquest any.
GENER 2012:
- 28/01/2012: Vaig assistir a la població de Benavites (Castelló), on es celebraven les festes de la Colla Bou de Gener. Aquest any van lidiar dos bous, un de la ramaderia de Sepúlveda i l'altre de la ramaderia de Juan Manuel Criado. Tots dos animals van ser comprats a la finca del meu bon amic Luís Alcón de la Vall d'Uixó.En aquesta sortida vaig anar acompanyat d'Andreu Roig. 
MARÇ 2012:
- 16/03/2012: Vaig assistir a la població de Castelló. La ciutat celebrava les seves festes de la Magdalena i aquest dia hi havia preparat un cartell molt atractiu. Concurs d'emboladors amb bous de Palha, Concurs de ramaderies i un parell de desafíos entre Nicolas Vergonzeanne i el bou "Ratón" de Gregorio de Jesús i per una altra banda el Chipu amb la vaca "Alegria" de Machancoses. L'atractiu inicial que tenia el cartell va quedar en un segon terme, ja que l'organització de l'event va ser baix al meu punt de vista pèssim. Pel que fa al concurs d'emboladors, el premi va quedar desert per incompliment de les normes per part de la gent del públic. el concurs de ramaderies en compte de veure el lluiment de les vaques van deixar participar a tots els que vulguessin baixar al rogle i les vaques no sabien per on anar. Les vaques que hi participàven eren bones ("Vinagra" de Parejo, "Mejicana" de Margalef, "Voltaora" de Faet...). En definitiva un cartell fet única i exclusivament per engordir les butxaques dels organitzadors, que això sí, van saber vendre a la perfecció aquest esdeveniment i van omplir de gom a gom les grades de la plaça de bous de Castelló, tal com es diu estava fins la bandera. En aquesta ocasió vaig anar acompanyat per Vanessa Sànchez.
- 24/03/2012: Vaig assistir a Benassal (Castelló), aquesta població celebrava les Festes de la Joventut, organitzada pels quintos del municipi. Vaig poder veure tres bous cerrils, dos de la ramaderia de Jimenez Pasquau i l'altre de la ramaderia de Los Ronceles. En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Àngel Sánchez, Mireia Millán i Vanessa Sánchez.
ABRIL 2012:
- 07/04/2012: Vaig assistir a la població d'Onda (Castelló), aquesta taurina població celebrava la seva Pasqua Taurina i aquest dia hi havia programada l'exhibició de sis vaques de Miura i un bou també de la ramaderia de Miura, que estava molt ben presentat, tot i que tenia un defecte a la vista. Pel que fa a les vaques, totes tenien les característiques de la ramaderia però la presentació deixava molt que desitjar. En aquesta sortida vaig anar acompanyat  per Andreu Roig, Joana Fumadó, Dani Climent, Leroy Montañés, Jèssica Chimeno, Albert Borràs, Jordi Roldan, tots companys de la Penya "Che Bou" de Masdenverge.
-14/04/2012: Va començar el dia assistint a la població de Càlig (Castelló), on la Penya Els Amics celebraven la festivitat de Sant Vicent Ferrer i van organitzar la desencaixonada de dos vaques de la ramderia de Sergio Centelles i d'un bou de la ramaderia de Jimenez Pasquau. Després ens vam desplaçar a la població de la Vall d'Uixó (Castelló), on vam veure la prova d'un bou de la ramaderia de Murteira Grave, al barri de Sant Vicent i finalment vam anar a la població de La Llosa (Castelló), on estava programat per part de la Colla Bou de Pasqua la desencaixonada d'un preciós bou de la ramaderia de Juan Manuel Criado. Animal molt ben presentat i que va fer una exhibició magnífica estant pels carrers quasi dos hores. En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Àngel Sánchez.
- 21/04/2012 i 22/04/2012: Aldover (Tarragona), celebrava la recuperació de les seves festes en honor al Patró de la població Sant Jordi. Per a l'ocasió la Penya Lo Pou va organitzar un cap de setmana taurí amb vaques i bous de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego". Molta gent va assistir a veure aquests actes taurins que iniciaven la temporada amb bous a les Terres de l'Ebre. En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Vanessa Sánchez.
- 27/04/2012 i 29/04/2012: El Mas de Barberans (Tarragona), celebrava les seves Festes Majors en honor al seu Patró Sant Marc. El dia 27 vaig anar a veure el bou embolat de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego" i el dia 29 vaig anar a veure la tarda de capons de la ramaderia de Enrique Domínguez de Funes (Navarra), capons adquirits per Vicente "Capota" de Vila-Real. Una interessant tarda es va poder veure, animals molt braus i encastats. La tarda va acabar amb la desencaixonada d'un bou de la ramaderia de Flores Tassara. En aquesta ocasió vaig anar acompanyat per Vanessa Sánchez.
MAIG 2012:
- 05/05/2012: Canet lo Roig (Castelló), vaig anar a veure una tarda de vaques al carrer de la ramaderia de Pedro Fumadó "Xarnego". En aquesta sortida vaig anar acompanyat per Àngel Sánchez, Mireia Millán, Dani Callejón. 
- 11/05/2012: Vaig anar a Cabanes (Castelló), on es feia la prova de dos bous cerrils, un de la ramaderia de Aldeanueva i l'altre de la ramaderia de Lara Sangran. En aquesta sortida vaig anar amb Andreu Roig, Dani Climent, Leroy Montañés i Jordi Roldán.
- 13/05/2012, 14/05/2012, 15/05/2012, 18/05/2012 i 19/05/2012: Festes Majors d'Alcanar, baix al meu punt de vista, es tractava d'un cartell molt interessant i amb molta qualitat. Hi estaven programades tardes de vaques de les ramaderies punteres de l'actualitat taurina i mesclat amb exhibicions poc freqüents al nostre territori com la de José Luís Pejenaute i el bou "Capitán" de Santos Zapateria o per exemple la actuació de la vaca "brasilenya" i Ricardo de la ramaderia del Puntal, que per a mi va ser sensacional. També es va poder veure la desencaixonada d'un bou cerril de la ramaderia de Guardiola Domínguez. En definitiva gran cartell el que va organitzar la Comissió de Bous d'Alcanar. Durant aquest dies vaig anar a veure els diferents actes d'Alcanar amb Vanessa Sànchez.

dissabte, 2 de juny del 2012

El mal de la Festa dels Bous: Escrit per Vanessa Sànchez



El mal de la Festa dels Bous: Escrit per Vanessa Sànchez.


Fa uns anys, arreu de Catalunya hi havia molta gent que no s’havia que a les terres de l’Ebre es realitzaven aquests festejos. I des de fa dos anys certes associacions estant donant a coneixeu-ho de forma indignant. Aquestes associacions denominades animalistes des de fa molts d’anys que estan però no en donàvem importància, però des del 2010 que van aconseguir la prohibició de les corrides de bous a Catalunya ens vam alertar perquè sabíem que aquesta victòria els donava força per atacar e intentar acabar amb la nostra tradició. 


Un cop aprovada la llei 34/2010 del blindatge dels espectacles amb bous, va ser quan van començar atacar i fer-se sentir. A partir de llavors va començar el gran mal de la nostra festa, els anti-taurins.

Aquí a Catalunya hi ha dos associacions que lluiten per acabar amb la nostra tradició, dos associacions que lluiten pel mateix però les seves ganes de protagonisme o de treure’n profit personal per part dels seus dirigents, els fa estar en un clima bastant tens entre ells.

La primera associació és AnimaNaturalis que té com a Presidenta a Aida Gascón, una noia, que sembla ser, que depenent la direcció del vent bufa ella. Aquesta dirigent, quan té una càmara de televisió davant es capaç de mentir i exagerar les coses per tal de fer arribar un missatge a la gent de la resta de Catalunya ben diferent a lo que són realment les festes dels bous. I a micro tancat, encara té la cara dura de dir que tot i que a ella no li agrada no hi veu cap tipus de maltractament als animals. Que tinc que dir més d’aquesta noia i la seva associació que ja no coneixem tots els aficionats taurins.

De qui més vull parlar es de la segona associació, ACTYMA. Una associació que van d’amagades, segons ells perquè som un salvatges i temen per la seva integritat,  i que tots els anys presenten denúncies que deixen molt de desitjar. Està presidida per un tal Arturo Perez del qual a hores d’ara no tinc informació però que té com a vice-president a un personatge que es diu Lluis Altès. La persona més mentirosa i manipuladora que he vist mai entre els anti taurins. Aquesta persona, per dir-li d’alguna manera, amb les seves publicacions és una de les culpables de que arreu de Catalunya, la gent que per mínima estima als animals, veigue la nostra festa com una aberració, el que nosaltres denominem ignorància no es més que el resultat de la mala informació o més dit de les mentires que recibeixen i que éste personatge va infundint. Us posaré varis exemple del que he trobat per a que veigueu del que es capaç aquest tipet.

Per començar, us anoto un comentari que va fer sobre Animanaturalis quan van filtrar la notícia de que a Alcanar se’ls havia agredit. D’aquesta forma vereu la simpatia que es tenen.

Esto es increíble!! lo que van a conseguir esta gente de Animanaturalis es que nos agredan a todos los activistas. Pero bueno!! y sin ánimo de crítica, ¿que esperan? ¿qué les dejen grabar sabiendo quiénes son?
Estas son Las Tierras del Eb...ro, en la noticia no veo que hay presentado denuncia a los Mossos por agresión y como es normal aquí no pasa nada.
Un consejo para los que van a grabar ante tales acciones hay un numero 112 (emergencias) del cual se tiene que hacer uso!!! ya que te han agredido monta un numero tal, que salgas hasta Juarilla de Conejos y así dejar claro quiénes son los organizadores gente violenta que busca la violencia ya sea hacia las personas o los animales.

Després d’entrar al perfil de facebook d’Actyma, revisant les fotos que tenen, me’n trobo una d’un bou embolat amb aquest comentari:

En la edición del periódico Público del 24 de julio, se ha publicado un extenso artículo titulado “Una tradición a prueba de ley”, donde se barajan diferentes opiniones sobre el blindaje de los correbous. Tanto el presidente como el vicepre...sidente de ACTYMA fueron entrevistados para dar su opinión al respecto, mostrándose críticos ante las incongruencias, y percatando un arduo trabajo en contra de estos festejos taurinos ahora legalizados. Pueden leerlo en los siguientes párrafos del artículo:

Pero ¿por qué el año pasado todos los espectáculos taurinos no recibieron el mismo trato en el Parlament? ¿Por qué las corridas se prohibieron y los correbous se blindaron? Luis Altés lo tiene claro. El vicepresidente de la asociación contra la tortura animal Actyma considera que los correbous fueron la moneda de cambio para la prohibición de una tradición española. "Se hizo un discurso identitario: no quiero los toros españoles pero blindo los catalanes que, además, no son catalanes, sino valencianos".
La actitud del Parlament defraudó a las asociaciones antitaurinas, que habían fijado unos objetivos más ambiciosos respecto al blindaje. Altés recuerda: "Pensaba que el Parlament miraba hacia adelante, pero ha demostrado que lo hace hacia detrás".
"Nos han toreado", explica Altés y añade que "la ley está negociada y consensuada a gusto de los taurinos. Se les ha dado más poder del que tenían. Ahora son policías de su propio espectáculo".
Pero los antitaurinos insisten en que los toros, durante los correbous, sufren estrés, ansiedad y miedo, y que, aunque no sea de una forma pública, mueren igual. "Si no es un animal como el toro Ratón, que en Castellón se ha llevado ya tres vidas por delante que no han hecho más que subir el precio de su alquiler, los animales no repiten de año en año y, entonces, ¿dónde están?", se pregunta el vicepresidente de Actyma

Adjunt hi havia aquest enllaç: 

Retalla aquest tros del video del reportatge de trenta minuts de TV3 i on es parla dels bous cerrils. D’aquesta forma fa arribar el missatge als seus simpatitzants de que es mentira que a les terres de l’ebre els bous i vaques no moren i viuen més de quinze anys. I clar els que ignoren el tema s’ho creuen!!!!

La setmana passada va sortir a la llum que aquesta associació havia denunciat al Mas de Barberans perquè el bou cerril no anava marcat, que se li va tirar terra als ulls per tal de fer-li mal als ulls i que si li va tirar un drap a les boles de l’embolat amb la intenció de que se li prengués foc i cremés al bou. Va ser la tanta ràbia que vaig sentir per tal animalada que no em vaig poder aguantar de fer-los un comentari tatxant-los de mentirosos, trasgiversadors, etc etc. I bé, vaig seguir rebent respostes que m’anaven encenent més, us les adjunto perquè no té desperdici els grau de maldad que tenen envers a la nostra estimada festa.

Ya vemos que los toros no marcados son tradición en las Tierras del Ebro, claro, al ser salvatge no necesita ser inspeccionado inicialmente por el veterinario y luego el amiguismo hace el resto, total, si va a "MATADERO", SI, digámoslo todo, que estos toros son toros de tortura, fuego y muerte sin publico!
Los amigos, les triquiñuelas, el no passa res que la Delegacio parará les denuncies, la prepotencia, las amenazas constantes a los activistas que son bombardeados con preguntas de los organizadores, llegando a las amenazas de tirarte al canal, y incluso ser empujado con cámara en mano al mar, SI esta es la gente de la organizaciones de bous gente violenta que busca el sufrimiento de los toros dándole cuerda, fuego y muerte
ACTYMA seguirá vigilando el sufrimiento de estos toros aun que la llei 34/2010 lo impida y solo nos deje denunciar el tiempo , los menores, y el estado de las instalaciones

Mentiras cuales? las que no matáis al toro, o que falsificamos vuestras declaraciones, Toros de CUERDA FUEGO Y MUERTE esto es lo que fomentáis, y que tan orgullosos estáis de vuestra patética tradición de muerte a animales nobles, diciendo que los queréis mucho, MENTIRA! eso si que es mentira, pues los torturáis como diversión, para el ego de la hombría que os falta, y luego la muerte, si la muerte eso que según dicen los políticos os diferencia de las corridas de toros... (Aquí em deixa penjat el video que anteriorment us he deixat)

 Tu eres de las que se tiran la sangre del bou después de muerto? como hacían en Alcanar, seguro, eres de esas!! una defensora de la muerte hacia los animales, que se esconde detrás de palabrería sobre la tradición de igual manera que Pedro Fumado "lo xarnego" otro "farsante" que pide que la gente vaya de cara jajaja como él seguro!!
¿Esto de que el bou cerril hay que matarlo donde lo dice? debe ser en la ley Mundial de la penya CHE BOU. háztelo mirar ante de decir tonterías como estas porque dejas con el culo al aire a todos esos farsantes que van diciendo que quieren al bou, tu eres una cínica mas que miente como todos los peñeros diciendo lo que no siente y justificando lo injustificable así que solo me que decirte: xiec que no tens feina? a la pos...
La peña che bou igual que muchas otras compran los toros para ensogarlos torturarlos y matarlos, claro conscientes de ello!! esos que tanto hablan de que “AMAN AL BOU” lo compran lo torturan y lo matan y luego salen en las entrevistas diciendo que los toros viven 15 años "iros a la mierda pero con respeto" eso si a los hechos nos remitimos
Això només és una petita mostra del que aquest tipus de gent es capaç de dir per tal de rebre recolzament en una lluita de la que tots els aficionats als bous de les Terres de l’Ebre no permitirem que en surtin vencedors. Ens tatxa de salvatges i violents, quan ells son els primers de promoure un odi contra la gent del nostre territori amb el que demostren no tenir cap tipus de moral per recriminar cap acte que pugui produir-se i que només és provocat per la indignitat que ells promouen.
Cada dia estem més indignats, més cabrejats i estan acabant amb la nostra paciència. Però no tenim que baixar la guardia i caure en les seves provocacions, és l’únic que estan buscant per tal de vendre la noticia de que som uns violents i salvatges. Perquè com no tenen cap argument més, d’aquesta forma la gent d’arreu de Catalunya estarà més en contra i els perjudicats serem nosaltres. I això no ho podem permetre!!!!

VISCA ELS BOUS A LES TERRES DE L’EBRE. ABANS,ARA I SEMPRE!!!!

Vanessa Sànchez